ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skriva och odla är en bra kombination”

Caroline Engvall · 10 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han var sen i starten, men nu ger Kjell Eriksson ut sin sjätte bok.
Han var sen i starten, men nu ger Kjell Eriksson ut sin sjätte bok.Foto: Idha Lindhag

EXTRAKNÄCK. Kjell Eriksson är trädgårdsmästaren som odlar deckarhistorier vid sidan av rosorna. – Att både skriva och odla är en bra kombination. Det ger ett vettigt perspektiv på livet och samhället när händerna och hjärnan får jobba ihop. •• Du bokdebuterade när du var runt 40. Ångrar du att du inte började tidigare? – Nej, jag debuterade i så mycket annat före 40 års ålder. De upplevelserna skapade en fond för mitt skrivande.•• Varför slog du in på kriminalromanspåret? – Det hände av en slump. Jag skrev en novell där min huvudfigur hittade en död kropp i svampskogen. Efter publiceringen ville jag utveckla historien. Då fick Ann Lindell vid Uppsalapolisen rycka ut. Det blev en kärleks- och kriminalroman som belönades med Bästa deckardebut-priset och jag fick blodad tand och fortsatte med sex titlar till. Jag är inte speciellt intresserad av ond bråd död, men deckaren ger mig möjlighet att besöka olika miljöer och försöka gestalta vad som händer i Sverige, världen och Uppsala.•• Vad är viktigast just nu –  trädgården eller skrivandet? – Jag fick den frågan av en journalist som tjatade på mig att välja. Till slut svarade jag: ”Om du skulle få välja på att sluta skita eller pissa, vad skulle beslutet bli?”

Pocketnytt

•• ”Änglar och demoner” Dan Brown (Månpocket) ”Da Vinci” -författaren Dan Browns mix av fakta, fantasi, fysik och fundamentalister fortsätter. Här utspelar sig handlingen under ett underhållande dygn – och liksom ”Da Vinci-koden” är ”Änglar och demoner” korvstoppad med information. Ta det med en näve salt och njut av att Dan Browns berättarteknik är precis lika effektiv som superlim.•• ”Mannen från bergen” Kjell Eriksson (Ordfront) Uppsala är brottsplats i Kjell Erikssons ”Mannen från bergen”, där krogkungen Slobodans högra hand Armas blir mördad. Händelsen utlöser en kedja av mystiska händelser vid restaurangen vid Fyrisån – och kriminalkommissarie Ann Lindell får återigen rycka in. Den här gången spinner handlingen i väg till Mexiko, men Pelle Svanslös må bäva. Kjell Erikssons deckarhandling är Uppsalas nya turistattraktion.•• ”Slumpen är ingen tillfällighet” Jan Cederquist (Månpocket Fakta) Månpockets faktaavdelning är en helt lysande idé. Var skulle annars intressanta faktaböcker som Jan Cederquists ”Slumpen är ingen tillfällighet” få plats? Är det en ren tillfällighet eller är det en meningsfull slump som styr över våra liv? Kanske är det något annat än det vi tror som styr... Den här boken är en skojig ögonöppnare.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro