ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skrotpolis behövs i varje län

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förr fanns det speciella skrotpoliser och branschen vill att det systemet återinförs eftersom det behövs poliser som har tillräckliga kunskaper för att utöva effektiv tillsyn och som också kan fungera som kontaktpersoner.

Skrothandeln är hårt drabbad av metallstölderna och föreslår efter ett möte med finanspolisen, miljöpolisen och Naturvårdsverket en rad åtgärder för att minska stöldrisken. Söker dialog-Skrothandeln vill föra en öppen dialog med polismyndigheten och har ingenting emot att poliser går in och tittar på våra skrotgårdar efter rapporterat stulet gods och granskar fakturor och inköpsnotor, säger ombudsman Åke Larsson på Svenska Järn. Däremot har man invändningar mot att polisen i Västra Götaland velat registrera skrothandlarna med stöd av lagen om begagnade varor, eftersom den inte längre är tillämplig.

Numera är det avfallsförordningen som gäller. -Så vi handlar tyvärr inte med varor utan med avfall, säger Larsson. Medlemmarna är redan registrerade på organisationens hemsida, påpekar Larsson. Kontanthandel Några andra åtgärder som branschen föreslår är: att skrothandeln slutar med kontantaffärer och övergår till kontoöverförd betalning för att minska rånrisken men också för att det blir lättare att spåra betalningsströmmarnaatt medlemmarna rapporterar alla stölder så att polisen får ett bättre underlag för sitt arbeteatt polisen ökar patrulleringen. Anledningen till att Naturvårdsverket deltog i mötet var det ökande problemet med att småtjuvar bränner av ytterhöljet på ledningar för att frigöra kopparkabel. -Ofta utsätter de sig dessutom för livsfara när de klipper av strömförande ledningar, säger Åke Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro