ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skuldjakten ska stoppas

Andréas Jelvefors · 15 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Konsumentverket öppnar för lagstiftning mot inkassobolagen

klar

Artikellänk är kopierad

INKASSO. Efter Metros avslöjande om att skolfotoföretag bussar inkassobolag på skolbarn vilkas föräldrar inte betalat för skolfoton agerar nu både Konsumentverket och  Sveriges elevfotografers riksförbund kraftfullt.– Något är fundamentalt fel i systemet när barn krävs på skulder som i själva verket borde ligga på deras föräldrar. Vi hoppas att en dialog med berörda inkassobolag ska leda till förändring på frivillig väg. Sista utvägen skulle annars kunna bli lagstiftning, säger Wilhelm Nordenanckar, enhetschef för Hushållsekonomi vid Konsumentverket.– Vi kommer också att ta en förnyad diskussion med Kronofogdemyndigheten, Datainspektionen och med Barnombudsmannen där man också är bekymrade, fortsätter Nordenanckar.

Alektum Inkassos metoder för att driva in skulder mot barn kom som en nyhet för Göran Dahlgren, ordförande i SER, Sveriges Elevfotografers riksförbund.– Jag är chockad och just nu är det väldigt upprört i branschen. Vad jag vet är det ett fåtal av våra medlemmar som anlitar Alektum, säger han.

Mejl och samtal fortsätter välla in till Metro från kunder som säger sig ha blivit överkörda av såväl skolfotoföretag som inkassobolag. Efter påtryckningar från Konsumentverket gick SER:s medlemmar i mars förra året med på att endast kräva betalning för skolfoton om barnets målsman förbinder sig att betala. Men avtalet följs inte av alla SER:s medlemmar, uppger flera drabbade som Metro talat med.– Som ordförande i SER kräver jag att skolfotoföretagen följer våra överenskommelser fullt ut, och att de ser till att barnen till deras tidigare kunder inte hamnar hos kronofogden på sin 18-årsdag, säger Göran Dahlgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro