ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skulle du tvätta Hitlers kavaj?

TT · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014
Skulle du tvätta Hitlers kavaj?

Skulle du tvätta Hitlers kavaj? Foto: TT


Kan du tänka dig att köpa en av Hitlers kavajer? I så fall, skulle du vilja att den kemtvättades först? Nya rön visar att saker som tillhört personer med dåligt rykte ökar i värde om de sanerats före försäljningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Om den kända personen däremot har ett gott rykte, som exempelvis Marilyn Monroe, blir effekten den motsatta. Hennes kläder betingar ett högre värde om de är otvättade.

Det hävdar forskare vid Yale University i USA i en ny studie som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Principen gäller dock bara föremål som den kända personen haft på sig eller vidrört ofta. Värdet på exempelvis tavlor påverkas inte.

Forskarna drar slutsatsen att många människor, kanske utan att vara medvetna om det, uppfattar föremål som tillhört och vidrörts av kända personer som om dessa besitter magiska egenskaper. Den kända personens personlighet har överförts till föremålen, och kan sedan överföras till nästa ägare — som en form av smitta.

I studien analyserades försäljningen vid tre auktioner där föremål gick under klubban som tillhört å ena sidan John F Kennedy och Jacqueline Onassis, samt Marilyn Monroe, å andra sidan bedragarna Bernard och Ruth Madoff.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro