ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skulle inte byta stadsdel för Ouzo

Björn af Kleen · 1 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Linnea S Arbab


klar

Artikellänk är kopierad

OuzoVissa människor som blir kära slutar att äta, andra proppar i sig och blir förhållandefeta. Det senare gäller för relationen Sverige-Grekland.

Svenskens känslor för det antika kulturlandet tar sig delvis uttryck i en påstådd kärlek till grekisk mat. Det är rätt märkligt. Nog för att färska tomater, fetaost, yoghurt och oljig potatis kan funka fint som bukfylla.

Men att haussa Grekland på grundval av deras föda är faktiskt förljuget. Jag var där två veckor i somras och på sjunde dagen kände jag skörbjuggen komma lunkande som en halt gammal get – så ensidiga var menyerna.

Min misstanke om att svenskens relation till det grekiska köket är villkorad bekräftas när jag besöker relativt nystartade Ouzo kök & bar på en avlägsen del av Kungsholmen. Det är tomt i matsalen.

Den bondska primitivism som man finner charmig i semesterhettan i Grekland är kanske inte lika exotisk i centrala Stockholm. Det är som med utedass – kul i sommarstugan, mindre så i lägenheten.

Vi försökte vagga oss i semesterstämning genom att doppa vitt bröd i två geggor – tzatziki för 48 kronor och kafteri – fårost med paprika och chili – för 55. Inget fel på dem – även om jag ställer mig frågande till själva seden. Vitt bröd har en fördröjd mättnadseffekt som gör att man lätt föräter sig och hamnar i chips-med-dipp-koma.

Min journalistkompis, vi kan kalla honom doktorn, valde sedan lammracks (paidakia, 164), vilka var utmärkt saftiga och betydligt mer köttrika än de jag minns från semestern i somras. Just lammrackset är också mitt bestående minne av kockens grilltallrik (piato, 185), som var generös i storleken men inte särskilt varierad vad gäller de olika styckenas smak.

Doktorn firade lammet med en bunke fin grekisk yoghurt toppad med honung och valnötter. På vägen hem blev  han dock påmind om risken med att ära tre rätter på Grekrestaurang.­ Efter en promenad över Västerbron var doktorn tvungen att uppsöka offentlig toalett för en lång sittning (inte sjuk, bara mätt).  

Jag skulle nog inte göra mig besväret att byta stadsdel för en vardagsmiddag på Ouzo – men många svenskar åker å andra sidan över hela Europa för att äta tomat, rödlök och fetaost, varpå de gott borde unna Ouzo åtminstone ett besök.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro