ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skulle slänga knark på tippen – greps

TT · 10 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han var på väg till soptippen med 4,5 kilo cannabis i två sopsäckar, en del av den möglig.Men polisen var en cannabishärva på spåret och spanade i området. Mannen döms till två och ett halvt års fängelse.

Onsdagens dom i Hässleholms tingsrätt är den första efter avslöjandet av den stora cannabishärvan i norra Skåne. Men den dömde betraktas som en bifigur utan direkta kända kopplingar till de storskaliga inomhusodlingar av cannabis som hittats av polisen.– Han har blivit iakttagen utanför ett av husen där det odlats cannabis. Han greps när han lastade säckar i sin bil, några av dem med cannabis. Men vi vet inte var den odlats, säger vice chefsåklagare Pernilla Åström.Den 34-årige mannen uppger att han hittat cannabisavfallet vid ett tidigare besök på soptippen. Han tog hem den för att provröka, men gillade inte smaken, har han berättat. Påståendet varken bekräftas eller dementeras i domen — mannen döms för innehav av narkotika.

Åtta män med koppling till härvan sitter fortfarande i häkte som misstänkta för grovt narkotikabrott och åklagarna vill att de stannar där i åtminstone två veckor till. Ytterligare en kvinna är misstänkt för inblandning, men har släppts på fri fot.

Orsaken till att utredningen drar ut på tiden är att polisen måste invänta analys av den så kallade THC-halten i den beslagtagna cannabisen. Den ger ett mått på vilket rus narkotikan framkallar.

Polisen har hittat flera hus i norra Skåne där storskalig odling pågår. De är utrustade med samma typ av lampor och fläktsystem. I vissa fall kan husen kopplas samman genom att DNA-spår och fingeravtryck från samma personer hittats i dem.Mängden beslagtagen narkotika varierar stort mellan de olika husen. Men i åtalet kommer åklagarna inte att fästa någon större vikt vid den exakta mängden, uppger Pernilla Åström som driver ärendet tillsammans med chefsåklagare Pär Andersson.– I vissa hus har vi hittat nästan färdigvuxna plantor, i andra har det varit många, små plantor.

Vi kommer att trycka på omfattningen. Tanken har ju varit att plantorna ska växa upp, säger hon till TT.

Storskaliga cannabisodlingar inomhus är ett relativt nytt fenomen i Sverige, enligt Rikskriminalpolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro