ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skydda dig mot sommarplågan

Anders Göransson · 26 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013
Stickmyggor SÅ ....plågar de dig: Honorna sticker och suger blod. Giftet de sprutar in är svagt, men det påföljande kliandet kan leda till infektioner. SÅ… skyddar du dig: Myggmedel, kombinerat med heltäckande klädsel. Undvik fuktiga områden, där myggen trivs. Håll dig inne kvälls- och nattetid. SÅ… gör de nytta: De utgör föda åt fåglar och fladdermöss. Mängden av mygg är en viktig orsak till att flyttfåglarna återvänder hit sommartid.

Stickmyggor SÅ ....plågar de dig: Honorna sticker och suger blod. Giftet de sprutar in är svagt, men det påföljande kliandet kan leda till infektioner. SÅ… skyddar du dig: Myggmedel, kombinerat med heltäckande klädsel. Undvik fuktiga områden, där myggen trivs. Håll dig inne kvälls- och nattetid. SÅ… gör de nytta: De utgör föda åt fåglar och fladdermöss. Mängden av mygg är en viktig orsak till att flyttfåglarna återvänder hit sommartid. Foto: Scanpix


De tycks finnas till enkom för ett syfte: att förpesta den annars ljuvligaste tiden på året genom att stickas, bitas och sprida sjukdomar. Vi talar om – just det – sommarplågorna. Men en del av dem visar sig faktiskt, vid närmare granskning, ha förmildrande drag. Biologen Lars-Åke Janzon hjälper oss att reda ut begreppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Getingar 
  SÅ… plågar de dig: Sticken gör ont, men är normalt ofarliga. Det finns dock personer som är hyperkänsliga. I Sverige dör i snitt två personer per år av geting- eller bistick. SÅ… skyddar du dig:Undvik färgglada kläder och kraftiga parfymer. Ställ inte lunchbordet nära getingboet. De gillar all mat som vi tycker om – utom grönsaker och vatten. SÅ… gör de nytta: De äter upp larver och andra skadedjur i trädgården. Dessutom dricker de nektar och pollinerar blommor.
Getingar SÅ… plågar de dig: Sticken gör ont, men är normalt ofarliga. Det finns dock personer som är hyperkänsliga. I Sverige dör i snitt två personer per år av geting- eller bistick. SÅ… skyddar du dig:Undvik färgglada kläder och kraftiga parfymer. Ställ inte lunchbordet nära getingboet. De gillar all mat som vi tycker om – utom grönsaker och vatten. SÅ… gör de nytta: De äter upp larver och andra skadedjur i trädgården. Dessutom dricker de nektar och pollinerar blommor.Foto: Scanpix
Fästingar 
  SÅ… plågar de dig. De suger ditt blod och sprider allvarliga sjukdomar. Sveriges farligaste djur, enligt Lars-Åke Janzon. SÅ… skyddar du dig: Borrelia kan undvikas om fästingen plockas bort inom 24 timmar. Vaccin finns mot TBE. För att slippa fästingar, använd heltäckande kläder, gärna ljusa, så att eventuella fästingar syns. Intag av stora mängder vitlök och/eller alkohol lär avskräcka fästingen. SÅ… gör de nytta: ”De är till för sin egen skull, och struntar högaktningsfullt i vad vi tycker är nyttigt eller inte”, säger Lars-Åke Janzon.
Fästingar SÅ… plågar de dig. De suger ditt blod och sprider allvarliga sjukdomar. Sveriges farligaste djur, enligt Lars-Åke Janzon. SÅ… skyddar du dig: Borrelia kan undvikas om fästingen plockas bort inom 24 timmar. Vaccin finns mot TBE. För att slippa fästingar, använd heltäckande kläder, gärna ljusa, så att eventuella fästingar syns. Intag av stora mängder vitlök och/eller alkohol lär avskräcka fästingen. SÅ… gör de nytta: ”De är till för sin egen skull, och struntar högaktningsfullt i vad vi tycker är nyttigt eller inte”, säger Lars-Åke Janzon.Foto: Scanpix
Mördarsniglar 
  SÅ… plågar de dig: De dyker upp i stora mängder och äter upp allt grönt de kommer åt i din trädgård. SÅ… skyddar du dig: Det finns otaliga trick – från ölfällor och barriärer av sågspån till biologisk bekämpning. Men mer effektivt är nog ändå att helt enkelt plocka upp dem och döda dem, till exempel genom att lägga dem i frysen. SÅ… gör de nytta: ”Svårt att se. Kanske går det att göra smörjmedel av dem, för de är oerhört slemmiga”, säger Lars-Åke Janzon.
Mördarsniglar SÅ… plågar de dig: De dyker upp i stora mängder och äter upp allt grönt de kommer åt i din trädgård. SÅ… skyddar du dig: Det finns otaliga trick – från ölfällor och barriärer av sågspån till biologisk bekämpning. Men mer effektivt är nog ändå att helt enkelt plocka upp dem och döda dem, till exempel genom att lägga dem i frysen. SÅ… gör de nytta: ”Svårt att se. Kanske går det att göra smörjmedel av dem, för de är oerhört slemmiga”, säger Lars-Åke Janzon.
Solsveda 
  SÅ… plågar den dig: Solsveda är en lindrig brännskada, och huden glömmer den aldrig. Den ökar risken för att du ska drabbas av hudcancer senare i livet. Solbränna gör också att huden åldras snabbare. SÅ… skyddar du dig: Det bästa skyddet är kläder. Om du använder sololja, välj minst solskyddsfaktor 15. Vill du sola – så gör det korta stunder och undvik att bli röd.  SÅ… gör den nytta: D-vitaminet som bildas när man solar har positiva effekter på vissa sjukdomar.
Solsveda SÅ… plågar den dig: Solsveda är en lindrig brännskada, och huden glömmer den aldrig. Den ökar risken för att du ska drabbas av hudcancer senare i livet. Solbränna gör också att huden åldras snabbare. SÅ… skyddar du dig: Det bästa skyddet är kläder. Om du använder sololja, välj minst solskyddsfaktor 15. Vill du sola – så gör det korta stunder och undvik att bli röd.  SÅ… gör den nytta: D-vitaminet som bildas när man solar har positiva effekter på vissa sjukdomar.
Ormar 
   
   • SÅ… plågar de dig: Ormen kan hugga om den överraskas och känner sig angripen eller trängd. Ett huggormsbett är giftigt och den som drabbas ska alltid uppsöka läkare. 
   • SÅ… skyddar du dig: Var försiktig i ormtäta områden. Se dig för, klampa när du går så att ormen hinner ringla iväg. 
   • SÅ… gör de nytta: De äter sorkar och möss, och reducerar därmed risken för att de små gnagarna tar sig in i ditt hus.
Ormar • SÅ… plågar de dig: Ormen kan hugga om den överraskas och känner sig angripen eller trängd. Ett huggormsbett är giftigt och den som drabbas ska alltid uppsöka läkare. • SÅ… skyddar du dig: Var försiktig i ormtäta områden. Se dig för, klampa när du går så att ormen hinner ringla iväg. • SÅ… gör de nytta: De äter sorkar och möss, och reducerar därmed risken för att de små gnagarna tar sig in i ditt hus.
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro