ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skydda din e-post med gamla böcker

Jonas Ryberg · 29 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SKYDD. Att ha e-postadressen synlig på en publik hemsida brukar betyda en inkorg full av skräppost. Nu tar Recaptcha hjälp av gamla böcker för att dölja din adress för illasinnande spamrobotar. Programmet utnyttjar, precis som många sajter idag, ett test med en bild med bokstäver skrivet på ett sätt som gör det svårt för maskiner att läsa för att avgöra om en spamrobot försöker läsa in adressen.

Det som skiljer Recaptcha från andra är att de utnyttjar bokstavsbilder från böcker som ska läsas in digitalt. Ord som den skannade datorn inte lyckats känna igen används som testord för användarna. Alla får skriva in två ord. Ett som datorn redan känner igen och ett okänt. Om det kända ordet stämmer överrens utgår datorn från att användaren korrekt identifierat även det okända ordet. För att öka säkerheten skickas samma bild till flera användare och sedan används den informationen för att rätta datorns misstag.

Bakom programmet står Carnegie Mellon University och just nu hjälper de organisationen Internet Archive för att rätta skannade böcker.– Du kan inte bara lösa problem med spam, utan kan också hjälpa till att spara mänsklighetens skrivna historia i den digitala tidsåldern, säger Ben Maurersom är arkitekten bakom projektet på Carnegie Mellon University till nyhetstjänsten Cnet.

Sedan projektet lanserades för en vecka sedan har minst 150 sajter valt att testa tekniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro