ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan

Frida Sundkvist · 8 Feb 2013
Uppdaterad 12 Mar 2014

Mannen efterlyste sina barn på Facebook. Tack vare hjälpsamma själar hittade han dem - och deras mamma, som levde med skyddad identitet. "I värsta fall kan kvinnan våldtas eller mördas", säger Lotta Sonemalm, förbundssekreterare på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

► The article in english:  Secret identity blown after plea on Facebook

Det var en snyfthistoria som berörde många. En pappa lägger ut en bild på sina försvunna barn på Facebook och ber om hjälp att hitta dem. Tusentals hjälper till att dela efterlysningen och till slut känner en person igen barnen och berättar var de finns. 

Det ingen visste var att kvinnan levde under skyddad identitet eftersom hon flytt från mannen. Nu fick han reda på var hon befann sig. 

Hon tvingades då att flytta igen, den här gången till Fridas Kvinnojour i Hässleholm – där hon inte bor kvar i dag.

– I värsta fall bidrar man till att någon misshandlas, våldtas eller dödas. Man måste fundera två gånger innan man delar den här typen av efterlysningar på Facebook, säger Lotta Sonemalm, förbundssekreterare på SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, till metro.se.

► LÄS MER: De hämtar tillbaka kidnappade barn

Kvinnor som har fått skyddad identitet lever under alla möjliga former av hot, berättar Lotta Otterdal, verksamhetschef på Frida Kvinnojour, i P4 Extra.

– Det handlar om våld i nära relationer, gängkriminalitet som man vill lämna och kvinnor som drabbats av hedersvåld. 

De andra kvinnorna på det skyddande boendet blev mycket rädda när det hände eftersom de insåg att samma sak kan hända dem.

Förbundssekreteraren på SKR förstår att man påverkas av efterlysningarna, men ber alla att tänka till innan man delar en efterlysning. 

– En snyfthistoria påverkas vi av, speciellt som förälder tycker man att det är hemskt att någon inte får träffa sina barn. 

► LÄS MER: Hotad kvinna förlorar sin skyddade identitet

Det är efter att organisationen Missing People börjat med efterlysningar på Facebook som privatpersoner härmat tillvägagångssättet.

Lotta Otterdal är noga med att det inte bara är kvinnor som går under jorden med sina barn, även män tvingas ibland att fly, och att man alltid ska tänka efter innan man berättar var någon är. Man ska i så fall kontakta polisen och berätta var någon befinner sig. 

Efter artikelns orginalpublicering har även Polisen gått ut med samma varning.

– Om en person med skyddad identitet får sin vistelseort avslöjad kan det få katastrofala följder för personen i fråga, säger Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen, till Dagens Juridik.

– Skriv aldrig dessa tips på Facebook eller i andra sociala medier, gilla inte statusen, dela inte vidare och ring inte privata telefonnummer.

The article in english:  Secret identity blown after plea on Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro