ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Skyddet måste stärkas"

TT · 14 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

– Det är inte acceptabelt att det ska gå att komma så nära själva anläggningen, säger miljöminister Andreas Carlgren. – Jag tycker att intrånget visar på något som är mycket allvarligt. Efter Greenpeace protestaktion tog Carlgren kontakt med Strålskyddsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg och begärde en omedelbar rapport om händelsen. Carlgren ska också inom kort träffa generaldirektören. Regeringen håller sedan en tid också på med att utforma ett myndighetsuppdrag till Rikspolisstyrelsen, Svenska Kraftnät och Myndighet för samhällsskydd och beredskap. Uppdraget går ut på att myndigheterna ska se över vilka skyldigheter kärnkraftsbolagen har vad gäller säkerhet och vad samhället kan bidra med. – Skyddet kring svenska kärnkraftverk måste stärkas och det ansvaret ligger hos reaktorägarna. De måste vidta de åtgärder som krävs, säger Carlgren. TT: Vad tycker du om Greenpeace aktion? – Formellt sett är de misstänkta för olaga intrång och det är inte en fråga för mig utan för polisen och rättsväsendet. Men de har lyckats sätta fingret på en öm punkt, säger Carlgren.

Ännu vid 12-tiden söker polisen igenom området kring kärnkraftverket.– Vi har ett antal hundpatruller därinne. Det kan ta ett tag, det är ju ett stort område, säger Olle Rehn, närpolischef i Östhammar till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro