ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skyddsstopp på Öresundstågen hävs direkt

TT · 5 Jul 2014
Uppdaterad 5 Jul 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Det skulle bli skyddsstopp på alla Öresundståg som enbart bemannas med lokförare från klockan 17 i dag. Facket har nu granskat arbetsgivarens register över hur många tåg som saknar tågvärdar.

– Jag anser att frekvensen är för hög, säger Tony Gezelius, huvudskyddsombud på Öresundstågen till TT.

Det tog dock bara någon timme innan Arbetsmiljöverket gick in och hävde skyddsstoppet på Öresundstågen.

– Jag tycker det är en tydlig markering, skyddsstoppet har inte varit befogat, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia transport, till TT.

Veolia  varslar 95 lokförare och tågvärdar på Öresundstågen. 22 av dem återanställs på deltid, skriver Norra Skåne.

Antalet varslade är dubbelt så många som Seko räknat med. Fackförbundet har reserverat sig mot beslutet och anser att tågen redan är underbemannade.

– Det kommer inte att finnas personal till alla tågen, säger Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Öresundstågen, till tidningen.

Enligt  Veolia  Transport beror uppsägningarna på att det fanns för många anställda på Öresundstågen när man tog över driften 2011.

I höstas begärdes åtgärder mot underbemanningen. Men sedan dess har antalet ensamkörningar mångdubblats enligt Gezelius. Hotet om skyddsstopp ska inte vara en direkt reaktion på varslet.

Strejken har haft betydelse för att det nu lagda varslet på Öresundstågen minskat drastiskt sedan i februari, det menar arbetsgivaren.

– Möjligheten att faktiskt ha kvar fler på fulltid är det resultatet som har blivit. Och det tycker vi är bra, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på  Veolia  transport till TT.

De bemanningsproblem som facket anser borde stoppat varslet är tillfälliga enligt Danielsson. Anledningen är att  Veolia  inte kunnat utbilda sommarvikarier i tid.

– Och det beror till stor del på att vi har haft en strejk, säger Mikael Danielsson.

Arbetsgivaren medger att antalet avgångar utan tågvärdar har varit fler än normalt den senaste tiden. Mellan fem och tio per dag. Men anser inte att detta skulle innebära någon fara för lokförarnas hälsa.

– Det är en bedömning som vi inte alls delar med skyddsombudet, säger säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på  Veolia transport till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro