ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skyddsväst räddade beskjuten väktare

Stockholm TT · 2 Apr 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En mörk Saab utanför ett företag i Östra Karup utanför Båstad väckte väktarens misstanke. Han följde efter bilen. Klockan var strax efter ett natten till måndagen. Tre eller fyra män hoppade plötsligt ut ur bilen, bråk uppstod och väktaren sköts i bröstet med ett handeldvapen. Ovanligt med väst På måndagseftermiddagen hade polisen inga misstänkta för det rubricerade mordförsöket.

Väktaren, chef för bolaget Båstad bevakning, vilade hemma efter att ha skrivits ut från sjukhus.

Kollegan Lars Lohmander säger att ett par revben är brutna. Västen stoppade kulan.

Varför chefen valde att använda väst vid den här ronden vet Lohmander inte. -Vi har inte alltid skyddsväst på ronderna, det är frivilligt. Men när vi är ordningsvakter har vi väst. Företrädare för de tre största bevakningsbolagen - Securitas, G4S (före detta Falck) och Svensk Bevakningstjänst - anser att ordningsvakter och butiksväktare alltid ska bära skyddsväst.

Men för väktare på rond går meningarna isär. Det är enligt Per Bjurhem, presstalesman på bevakningsbolagens branschorgan, Sweguard, mycket sällsynt att väktare på sådana uppdrag utsätts för våld. -Det är väldigt ovanligt att ronderande väktare har skyddsväst. Deras uppgift är att förebygga brott, inte konfrontera brottslingar. Det låter oerhört överambitiöst att använda väst vid rondering, säger Per Bjurhem. Uppmanar till användning En flera kilo tung väst kan, enligt Bjurhem, vara svårburen för en väktare som går en eller flera mil under sin runda.

Ronny Lind, klubbordförande för Transportarbetareförbundet på Securitas, bär väst på varje rond. Han råder Sveriges omkring 18 000 väktare att göra detsamma.

Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya) jobbar med väktarnas arbetsmiljö. De kan, om fack och arbetsgivare ger ett sådant uppdrag, se över skyddsvästens betydelse vid rondering. -Vid vissa tider och på vissa platser kanske skyddsväst behövs, säger Byas kanslichef Karl Sandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro