ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skyltfönstret för karriären

Ingrid Arinell · 28 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
För fem år sedan fick Linda Hultgren praktik i Bryssel – nu är hon på väg tillbaka dit. Den här gången för ett riktigt drömjobb.

För fem år sedan fick Linda Hultgren praktik i Bryssel – nu är hon på väg tillbaka dit. Den här gången för ett riktigt drömjobb.


Unga svenskar praktiserar i Bryssel – för att få internationellt toppjobb

klar

Artikellänk är kopierad

Nyckeln till en internationell karriär kan finnas i Bryssel. Varje år söker sig flera tusen unga människor till EU:s huvudstad för att göra praktik. Bland dem finns flera svenskar.

För fem år sedan fick Linda Hultgren praktik i Bryssel. Nu är hon på väg dit igen, den här gången lockad av ett riktigt drömerbjudande. Hon har fått jobb på Sveriges EU-representation där hon ska arbeta med jordbruks-, livsmedels- och fiskefrågor.Linda beskriver praktiken på East Sweden, Östergötlands representationskontor i Bryssel, som en aha-upplevelse. Hon fick grepp om hur EU fungerar och omsatte utbildningen i praktiskt arbete. – Jag lärde mig massor av att vara på plats. Jag tror praktiken har hjälpt mig att få alla jobb jag haft sedan dess, säger hon.EU:s största praktikplats, kommissionen, tar varje år emot 1 200 personer. Nästa vecka är det dags att lämna in vårens ansökan. Och för den som vill ha en framtida karriär inom EU spelar praktiken en stor roll, enligt Joakim Larsson på kommissionen i Sverige: – Jag tror att det är väldigt viktigt. Det handlar om att bygga nätverk och komma nära ett system som kan verka svårförståeligt för den som står utanför.Jurist och statsvetare är inte de enda som kan söka sig till kommissionen. Den är indelad efter ämne i olika generaldirektorat, så oavsett vad man är intresserad av finns det praktik att söka, menar Joakim Larsson. Det kan handla om ämnen som miljö och energi och kultur.I ansökan ska den sökande berätta om sig själv, sina erfarenheter och studier, samt bifoga examensbevis. Blir man antagen hamnar man på en lista över praktikanter, känd som den blå boken. Men en plats där är ingen praktikgaranti.Också för den som inte vill jobba inom EU finns praktik att söka i Belgiens huvudstad. – Allt från Microsoft till Amnesty har kontor där därför att det är viktigt att vara fysiskt stationerad i Bryssel, säger Joakim Larsson.

”Att se kommissonen inifrån, det är jätteviktigt”, säger Andreas Hernadi.
”Att se kommissonen inifrån, det är jätteviktigt”, säger Andreas Hernadi.

Han kryddade sitt cv på EU-kommissionen

Andreas Hernadi, 33. Han är bara i början av karriären, men har redan ett avundsvärt cv. Sedan EU-praktiken har Andreas Hernadi, 33, varit politisk sakkunnig,  jobbat med frågor som rör trafficking och startat upp Västsvenska industri- och handelskammaren i Bryssel.För snart tre år sedan gjorde Andreas Hernadi, 33, praktik på EU-kommissionen. – Det var väldigt speciellt. Mer byråkratiskt och hierarkiskt än något jag jobbat med tidigare. Saker tar väldigt lång tid och beslut ska skickas runt till många. Det var helt klart en omställning.Hans tips till den som vill ha praktik i Bryssel är att söka målmedvetet. Att välja ett område och fokusera på det.Efter praktiken kom han till en organisation som jobbar med migration och människohandel. Sedan flyttade han hem till Sverige och jobbade som informatör i EU-frågor. Han återvände till Bryssel för att jobba som politisk sakkunnig. Nu har han öppnat upp Västsvenska handelskammarens kontor i Bryssel.

Sofia Rantatalo gick från en tentasal i Lund till maktens korridorer i Bryssel.
Sofia Rantatalo gick från en tentasal i Lund till maktens korridorer i Bryssel.

Hon gör praktik hos Margot Wallström

Sofia Rantatalo, 26. Sedan oktober gör Sofia Rantatalo, 26, praktik hos EU-kommissionären Margot Wallström.  – Jag har ingen imponerande cv som många tror att man ska ha, säger Sofia Rantatalo. Ändå har hon hunnit med praktik på ambassaden i Vilnius och studentjobb på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn. Tillsammans med en polmag i statsvetenskap gav det henne en plats i den blå boken. På kabinettet i Bryssel är Sofia Rantatalo del av det team som bistår Margot Wallström i allt hon gör.  – Jag får hjälpa till med det mesta. Vi läser till exempel på om olika lagförslag och kommer på vilka argument hon kan använda, säger Sofia Rantatalo. Mycket handlar om att söka efter information. Och det är främst det hon lärt sig av praktiken: – Man lär sig hur man hittar information och hur hela EU hänger ihop. Tidigare har jag tyckt att det varit ganska abstrakt – fast jag läst statsvetenskap. Jag har lärt mig mer om EU nu än under hela tiden på universitetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro