ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skype-telefonen verkade lovande

Linus Brohult · 28 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Efter några timmar radades tvivlen upp

klar

Artikellänk är kopierad

MOBIL. Netgears första Skype-telefon loggar in på hemmets WLAN och kopplar upp dig till Skype. Visst låter det lovande? Men hur är den i praktiken?

De första Skype-telefonerna krävde att du hade datorn i gång, men den stora styrkan med den här produkten är att den kopplar upp sig direkt till Skype via hemmets eller kontorets WLAN. Sedan är det bara att ringa gratis till sina Skype-kontakter. Eller via låg avgift med tjänsterna Skypeout och Skypein. Det här är förstås bra.För den som använder Skype mycket är det strålande att man slipper vara bunden till datorn. Ljudkvaliteten är också klart godkänd, framför allt tillräckligt stark för att duga även om det är sorl i rummet du befinner dig i.För att få upp kontaktlistan till Skype-kontakterna trycker jag telefonens joystickpinne nedåt. Sedan är det bara att välja valfri Skype-kontakt som är online och klicka på grön lur. Ikonen i listan visar om kontakten är online samt eventuell status (upptagen, inaktiv, etcetera).Så långt känns den här telefonen helt enkelt väldigt välfungerande. Och efter några timmars användning kände jag mig ganska nöjd med hur den fungerade. Men sedan började tvivlen komma.

Det första tvivlet uppstod när batteriet la av redan efter en halv dags användning med bara ett fåtal kortare samtal. Jag provade att ladda upp det fullt på nytt, men även de följande gångerna var batteriresultatet halvdant. Det bästa jag lyckades uppnå var knappt åtta timmars standbytid, vilket är betydligt mindre än vad Netgear uppger som stand-by-tid.Nästa tvivel uppstod när jag ville skicka ett textmeddelande till en kontakt. Det gick inte. Och den som försökte chatta med mig när jag var online fick till svar att jag använde en gammal version av Skype som saknade stöd för chatt.

Själva uppkopplingen till det trådlösa nätverket gick bra. Jag använde telefonen både med öppna w-lan och krypterade (WPA/WEP). Det går att ställa in ”preferred networks” som man helst vill att luren ska logga in på automatiskt. Däremot finns ett problem för den som vill kunna använda den här telefonen fullt ut: den fungerar inte i surfzoner, publika WLAN. De flesta surfzoner kräver inlogg via en webbsida. Men eftersom webb-läsare saknas i Netgears telefon blir telefonen oanvändbar i publika surfzoner.Slutligen priset: 2 000 kronor är klart mer än vad den här telefonen är värd.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Brohult
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro