ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skyttedals EU-kritik mot S: "Gör rent framför er egen dörr"

Anton Gustafsson · 26 Feb 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Sara Skyttedal vill ha tydligare besked av Socialdemokraterna vad de ska göra för att bekämpa populism i EU-parlamentet.

Sara Skyttedal vill ha tydligare besked av Socialdemokraterna vad de ska göra för att bekämpa populism i EU-parlamentet. Foto: TT


Sara Skyttedal (KD) håller med Moderaterna om att Orbáns parti ska uteslutas ur deras partigrupp i Europaparlamentet. Nu tycker hon även att andra svenska partier borde ställa högre krav på vilka de samarbetar med i EU. "Man borde göra rent framför sin egen dörr först".

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan avslöjade Metro att Moderaternas Tomas Tobé vill slänga ut det ungerska regeringspartiet Fidesz ur deras gemensamma partigruppen EPP i EU-parlamentet. Nu går Kristdemokraternas toppkandidat, Sara Skyttedal samma väg.

– Det är helt naturligt att man inom EPP har olika åsikter om saker och ting. Men när man gång på gång gör avsteg från rättsstatens principer, då har man gått för långt, säger hon.

Efter att Kristdemokraterna tagit ställning mot Fidesz anser Sara Skyttedal att andra partier borde ta starkare ställning mot kontroversiella partier. Socialdemokraterna sitter i samma partigrupp som Rumäniens regeringsparti PSD, som ständigt kritiseras för korruption och deras behandling av romer.

”Just nu är det svårt att veta vad Socialdemokraterna vill göra i handling”

– Tonläget mot Fidesz och hela EPP har varit skarpast från just Socialdemokraterna. Men då bör man göra rent framför egen dörr först. I en valrörelse där Socialdemokraterna har som sin viktigaste fråga att bekämpa populism och partier som inte står bakom demokratiska principer, då bör man leva upp till det med någon form av agerande. För just nu är det svårt att veta exakt vad Socialdemokraterna vill göra i handling för att bekämpa den här typen av partier, det är en fråga jag skulle vilja ha svar på i valrörelsen, säger hon.

Nu ska Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna verka för att utesluta Fidesz från den gemensamma partigruppen. För att starta en process om ett uteslutande krävs det att sju partier från fem olika medlemsstater formellt ansöker om att en sådan process ska påbörjas. Sedan krävs det att ett beslut fattas på ett möte som kallas political assembly där representanter från alla medlemsorganisationer i EPP närvarar.

– Man kan ana att Benelux-länderna är kritiska med tanke på Fidesz tonläge mot Jean-Claude Juncker. ÖVP från Österrike har också sagt att Viktor Orbán har gått för långt. Sedan är det viktigt att de stora partierna är med på tåget. Men Angela Merkel har markerat väldigt starkt på senaste tiden så det är inte omöjligt att CDU stödjer ett uteslutande, säger Sara Skyttedal.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon har avböjt att kommentera frågan om det rumänska regeringspartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro