ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL chockhöjer plankningsböter

Anders Göransson · 14 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir en chockhöjning av SL:s böter för plankare. Efter beslut av regeringen på torsdagen höjs straffavgiften för den som åker fast till 1 200 kronor.

Höjningen, från tidigare 800 kronor, är en av grundstenarna i den "nolltolerans" som SL vill införa mot fuskåkarna. SL-ordföranden Christer G Wennerholm är glad över beslutet, eftersom han menar att det ska svida i skinnet på dem som inte betalar för sig.

– Fuskåkningen både minskar biljettförsäljningen och sänker betalningsmoralen hos andra resenärer, som ser hur fusket breder ut sig. I stället för att flörta med plankarna, som den förra vänstermajoriteten, inför vi nu nolltolerans mot fuskåkning, säger han.

Det var i våras SL ansökte hos Vägverket om att få höja straffavgiften, men då blev det avslag. Myndigheten ansåg att det var orimligt med ett bötesbelopp som är nästan dubbelt så högt som priset för ett månadskort.

Men regeringen gör alltså en annan bedömning. Christian Tengblad från nätverket Planka.nu tror att den höjda avgiften kommer att leda till fler våldsincidenter i kollektivtrafiken.

– Om man riskerar ett så stort avbräck i sin ekonomi finns det risk att man försöker slå sig loss, säger han.

Nätverket, som vill ha en avgiftsfri kollektivtrafik, har för närvarande cirka 500 medlemmar i sin bötesfond för plankare.

Det blir en chockhöjning av SL:s böter för plankare. Efter beslut av regeringen i går höjs straffavgiften för den som åker fast från 800 till 1 200 kronor.

SL-ordföranden Christer G Wennerholm är glad över beslutet, eftersom han menar att det ska svida i skinnet på dem som inte betalar för sig.

– Fuskåkningen både minskar biljettförsäljningen och sänker betalningsmoralen hos andra resenärer, som ser hur fusket breder ut sig, säger han.

Christian Tengblad från nätverket Planka.nu, med 500 registrerade medlemmar, tror att den höjda avgiften kommer att leda till fler våldsincidenter.

– Om man riskerar ett så stort avbräck i sin ekonomi finns det risk att man försöker slå sig loss.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro