ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL hittade Sofia via Facebook-inlägg och gav henne böter – "känns obehagligt"

· 15 Feb 2018
Uppdaterad 16 Feb 2018
Sofia Dahlén blev förvånad när när hon fick SL:s kontrollavgift.

Sofia Dahlén blev förvånad när när hon fick SL:s kontrollavgift. Foto: Privat/IBL


Kontrollanterna på tunnelbanan i Stockholm använder sociala medier för att spåra tjuvåkare. Det upptäckte Sofia Dahlén, 30, när en bot på 1 560 kronor plötsligt damp ner i brevlådan. "Det händer ibland att de gör på det viset", säger Claes Keisu på SL.

klar

Artikellänk är kopierad

Meningarna går isär om vad som ledde fram till böterna. Enligt SL blev Sofia Dahlén stoppad utan giltig biljett på T-centralen i Stockholm i augusti 2017. Hon vägrade då att legitimera sig och gick sedan därifrån, uppger SL. Samtidigt ska en av kontrollanterna gått in i Facebook-gruppen ”Här befinner sig SL-kontrollanterna”, där medlemmar varnar andra resenärer för biljettkontroller, och där hittat ett inlägg från Sofia. Kontrollanterna spårade sedan hennes personuppgifter med hjälp av hennes Facebook-profil, heter det i kontrollanternas egen anteckning.

Sofia Dahlén säger å sin sida att hon inte alls har blivit stoppad av några kontrollanter, och att hon alltid reser med biljett.

Hon säger sig tro att böterna är en hämnd för att hon skrivit i gruppen.

– Jag tror att det är för att de har sett att jag har skrivit och att någon är sur på det. I grunden handlar det nog om att kontrollanterna har mycket press på sig och att SL driver det här slaget mot plankarna som om det vore ett krig. Det är chockerande, men samtidigt förvånar det mig inte. Vi resenärer är potentiella brottslingar i deras ögon snarare än kunder, säger hon.

Kontrollanterna gjorde en handskriven anteckning i boten om att de spårat Sofia via Facebook.
Kontrollanterna gjorde en handskriven anteckning i boten om att de spårat Sofia via Facebook.Foto: Stockholms tingsrätt

När Sofia Dahlén fick kontrollavgiften från SL i brevlådan blev hon orolig att någon utgett sig för att vara henne och gjorde en polisanmälan om identitetsstöld, säger hon. Hon valde också att överklaga ersättningskravet vilket SL nu slutligen stämmer henne på i Stockholms tingsrätt. Först i och med stämningen fick Sofia Dahlén också veta att SL hade använt Facebook för att identifiera henne.

, säger hon.– De skulle bland annat ha identifierat mig utifrån min profilbild. Bilden föreställer en animerad gubbe från spelet ”The Sims” – en kvinna som sitter vid en dator med en brinnande bebis bredvid. Det är helt bisarrt

– Jag skulle vilja fråga vad de tycker om att deras kontrollanter i tjänst går in och snokar på folks Facebook? Är det rimligt? Jag upplever det som skrämsel och som ett integritetsproblem.

Claes Keisu, presskommunikatör på SL, vill inte säga så mycket mer om vem som har rätt annat än att tingsrätten får avgöra saken.

– Det är fyra biljettkontrollanter som är säkra på sin sak och eftersom de tycker sig ha hundraprocentig identifiering på den här tjejen så har ärendet gått till tingsrätt. Är man inte säker skriver man heller inte en kontrollavgift, säger han.

Han ser inget konstigt med att biljettkontrollanter spårar plankare via Facebook-grupper.

– Det händer ibland att de gör på det viset. I kontrollanternas uppdrag ingår att de på bästa möjliga sätt ska fastställa identiteten på den som saknar biljett. Då kan man använda alla möjliga olika sätt för att göra det, bland annat via sociala medier, säger han.

Vad säger ni om att vissa tycker att det här är integritetskränkande?

– Det finns de som tycker att det är integritetskränkande att över huvud taget behöva betala för att åka med kollektivtrafiken, så det är inte så konstigt.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro