ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL-kortet borde ha kostat 370 kronor

Metro · 28 Mar 2015
Uppdaterad 18 Maj 2015

Vi är beroende av en kollektivtrafik som fungerar och som vi har råd med. Den kommande avgiften på 950 kronor för ett SL-kort rimmar inte med det, skriver Jenny Bengtsson och Johan Östman från Hotell- och restaurangfackets styrelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland, samt Johan Östman, kock och ledamot, kock, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland.
Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland, samt Johan Östman, kock och ledamot, kock, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland.Foto: Lars-Robert Nordin/privat.

Bästa Stockholmsmoderater, Under ert styre i Stockholms län har kollektivtrafiken spårat ur. Inte nog med dåliga arbetsvillkor för anställda och eftersatt underhåll på såväl tåg som spår som rulltrappor. Vi har fått ett nytt, svindyrt, biljettsystem, en tillbakagång till zonindelningen och, inte att förglömma, spårvagnsprojektet ”NK-Expressen”.

Vi har fått betala. Vi har betalat med vad borgarna kallar chipspåsar och vi kallar skillnaden mellan mat på bordet och ingen mat på bordet. Vi har betalat och betalat och betalat. Varför? För att vi måste, för att vi är beroende av kollektivtrafiken. Vi är gisslan i klåfingriga politikers experimentverkstad. Ni skyller ert strul och era höga priser på att för få åker kollektivt. Kan det vara så att det är för att det är för dyrt för vanliga människor? Om avgiften för SL-kortet hade följt samma prisökning som andra varor så hade det i dag kostat omkring 370 kronor att köpa ett månadskort. I stället ligger nu en avgift på 950 kronor framför oss. Och utöver det ska turerna dessutom minskas på vissa sträckor, vissa dagar och tider. Som en stor käftsmäll mot alla arbetare, signerad Moderaterna i Stockholms län, som bara väntar på att utdelas. Låt oss beskriva hur situationen ser ut för många av våra medlemmar. Ingångslönen för artonåringar i branschen ligger på strax över 15 000 i månaden, för en heltid. Men var fjärde arbetare i vår bransch är otryggt anställd och dessutom jobbar var tredje ofrivilligt deltid. När våra medlemmar prioriterar är det således inte frågan om att välja bort chips det gäller. Det är att få livet att gå ihop. Våra medlemmar arbetar dessutom dygnet runt. Det är vi som ser till att frukostbuffén är färdig när hotellgästen vaknar. Det är vi som drar i gång grytorna tidigt för att det ska finnas lunch när det är dags för övriga Stockholm att äta. Vi tar emot sent anlända affärsresenärer, spinner roulettkulorna på stans kasino och torkar barborden långt efter de sista nattklubbsgästerna vinglat hem. Vi måste kunna åka till och från jobbet under dygnets alla timmar. Vi bor utanför stan många av oss. Vi behöver de där turerna ni vill dra bort. Och vi är beroende av en kollektivtrafik som fungerar. Som vi har råd med. Vi har inte råd med era avgiftshöjningar. Bekosta ert bristande styre på annat sätt än att lägga bördan på oss, tack.Jenny Bengtsson Ordförande, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland

Johan Östman

Ledamot, kock, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland

►LÄS MER: Minns du SL-korten från förr?

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro