ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL kovänder om utbyggd t-bana

Anders Göransson · 14 Jun 2011
Uppdaterad 14 Jun 2011
SL:s ordförande Christer G Wennerholm har ändrat uppfattning om t-banan.  

SL:s ordförande Christer G Wennerholm har ändrat uppfattning om t-banan.   Foto: Conny Sillén / Scanpix


I en debattartikel i Svenska Dagbladet öppnar nu SL:s ordförande Christer G Wennerholm (M) för bland annat utbyggnad av t-banan. Jag är ingen motståndare till tunnelbana”.

klar

Artikellänk är kopierad

Du har gjort dig känd som förespråkare av spårväg och motståndare till utbyggd t-bana. Har du blivit omvänd? – Nej, jag är ingen motståndare till tunnelbana, men hittills har inte ny tunnelbaneutbyggnad funnits med i planeringen fram till 2020. Men nu växer Stockholm nästan dubbelt så snabbt som man räknat med i prognoserna, och då anpassar vi vår planering efter det.

”Tunnelbanan är färdig­byggd”, är ett flitigt citerat uttalande av dig. Har du ändrat dig i denna fråga – som rör många miljarder skattekronor – på grund av blåsvädret i media? – Nej, inte alls. Det jag har sagt är att under de närmaste åren kommer vi inte att bygga någon ny tunnelbana.  Och det är korrekt. Men på sikt diskuteras sådana planer. Nu vill vi se om vi kan tidigarelägga något av detta genom överläggningar med regeringen.

I debattartikeln nämns eventuell tidigareläggning av pendeltåg till Täby, t-bana till Nacka, t-bana till Barkarby, spårväg till Universitet och längs stombusslinje 4 samt spårväg Syd. Vilket av dessa projekt anser du mest ­ange­läget? – Den prioriteringen kan vi inte göra nu, men det är dem vi vill ha en förhandling kring.

När kan en t-bana till Nacka och Barkarby vara på plats? – Vi får se hur regeringen ställer sig. Den diskussionen kommer jag att föra direkt med regeringen, inte via media.

Blir det någon t-bana från Odenplan till Nya Karolinska, eller satsar ni på spårväg? – Det pågår just nu en utredning, som får visa vilken spårlösning som är bäst. Men väljer man en avgrening där så försvinner kapacitet från gröna linjen och jag vill inte försvåra för t-baneresenärerna väster om Odenplan. Där har man ännu inte hittat någon lösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro