ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slå dig fram på jobbet – med karate

Kristian Borglund · 7 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Gabriella Finnborg riktar hela sin energi mot det fem centimeter tjocka betongblocket. Ett sätt att utvecklas i karriären? Det menar Ramon Malavé, 50, tidigare världsmästare i karate som håller i personalutvecklingskurser med karate-teorier som grund. 

Gabriella Finnborg riktar hela sin energi mot det fem centimeter tjocka betongblocket. Ett sätt att utvecklas i karriären? Det menar Ramon Malavé, 50, tidigare världsmästare i karate som håller i personalutvecklingskurser med karate-teorier som grund.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Pat Morita som Mr Miyagi.
Pat Morita som Mr Miyagi.Foto: Scanpix:

KAMPSPORT. Det började med tv-programmet ”Toppform”. Ramon Malavé, VM-guldmedaljör i karate 1984, hjälpte där en deltagare till bättre självförtroende – med hjälp av karate.Nu använder han samma modell för företagspersonal.

Kampsportens teorier varvas med fysiska övningar innan det är dags för examensprovet: att slå igenom betongblocket med knogarna. – Betongblocket är en viktig symbolhandling. På så sätt får deltagarna möjlighet att fokusera och genomföra en teknik i stället för att bara prata och lyssna.

För Ramon Malavé är kopplingen mellan karate och karriär solklar.– Att lyckas i arbetslivet handlar mycket om struktur, kontroll, pondus och medvetenhet. Och det är ju precis vad karate är! Och så kampmomenten förstås, menar han. – Mycket i vardagen handlar om små kampsituationer, till exempel om man ska övertyga på jobbet, eller få in ett uppdrag.

Ramon nämner tre nyckelord från karatens värld som är till stor nytta i karriären: balans, fokus och perfektion.– Jag börjar med den fysiska balansen. Då kommer även den mentala balansen. Och när jag känner den, då kan jag få fokus. Och efter det kan jag söka perfektion. Blädderblocket i rummet visar en stor, bred pil som innehåller ett myller av många små pilar riktade åt alla håll – en bild av hur spretig energin kan vara. Om småpilarna vrids åt samma håll blir resultatet kraftfullare, menar Ramon Malavé.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro