ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slå ihop Södra BB med den vanliga förlossningen

Metro · 11 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Svar på Ella Bohlins text   "Södra BB är till för alla" (Metro 4/11), som i sin tur var en replik på debattartikeln "Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara friska och rika" av Tove Broheden (Metro 29/10).

Hej Ella Bohlin,

Vad är det i Södra BB-konceptet som du vill erbjuda alla?

Jag är ST-läkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset och förlöser kvinnor både på Södra BB och vanliga förlossningen.

► LÄS MER: "Södra BB är till för alla"

Det jag skulle vilja erbjuda alla kvinnor från SBB-konceptet är en barnmorska som har möjlighet att vara närvarande och ett rum med toalett och duschmöjligheter. Det är också det vår ledning vill att ALLA kvinnor skall ha möjlighet till, och därför föreslog att SBB och vanliga förlossningen skulle integreras. Vad är det då som SBB erbjuder utöver detta som du anser vara bra?

Tycker du att det är viktigt att mödravård för friska kvinnor skall bedrivas i förlossningslokaler? Tycker du att det är nödvändigt att använda fullt utrustade förlossningsrum för BB-vård?

Jag möter kvinnor som önskar föda på SBB men som under graviditetens gång får tillkomst av en komplicerande faktor som gör att de inte längre passar in i Södra BB:s kriterier. För någon har blodtrycket stigit, för en annan går vattnet för tidigt, en tredje har fått bröstcancer. Gemensamt för dessa kvinnor är att de inte längre är eller känner sig välkomna på Södra BB.

► LÄS MER: "Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara friska och rika"

När jag själv födde barn för snart fem respektive tre år sedan tillhörde jag de lyckligt lottade friska kvinnor som kunde välja, och var dessutom insatt i Stockholms förlossningsvård. Vad valde jag då? Jo, jag valde vanliga förlossningen. Inte för att jag inte ville ha en närvarande barnmorska. Inte för att jag inte ville ha eget badrum. Nej, jag valde vanliga förlossningen för att jag ville ha en barnmorska som förlöser fler än 20 kvinnor per år. För att jag vet att den som är frisk också kan bli väldigt sjuk och det kan gå väldigt fort och då vill jag ha personal som är van att hantera dessa situationer. För mig vägde det tyngre än fina lokaler.

Vår ledning vill erbjuda ALLA kvinnor möjlighet till värdiga lokaler och hög personaltäthet, men det har du satt stopp för. Varför då?

Kristin Wennmo Zuk

ST-läkare

Kvinnokliniken, Södersjukhuset

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro