ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slaget om studenterna i Göteborg

Tobias Andersson Åkerblom · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

S lovar fler nybyggda lägenheter och kompiskontrakt". Alliansen lovar också fler lägenheter och studentrabatt i kollektivtrafiken. Slaget om studenterna i Göteborg har börjat.

klar

Artikellänk är kopierad

”Kompiskontrakten” som Socialdemokraterna nu utlovar ska göra det möjligt för fler att dela lägenhet, och minska den ekonomiska risken, genom att varje person får sitt eget kontrakt från värden.

– Om man är två eller tre som söker en bostad, då kan man söka en trea istället för tre ettor och då har man en gemensam inkomst som garanti för vad hyresvärden kräver, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Socialdemokraterna lovar även att 7 000 nya lägenheter för unga och studenter byggs fram till 2021.

S menar att det delvis är regeringens fel att det inte byggs tillräckligt mycket – eftersom de har tagit bort investeringsstödet för hyresrätter.

– Helt klart är att det hade en effekt över antalet byggda smålägenheter, och de efterfrågas ju ofta av unga och studenter.

Kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M) lovar i stället 3 000 studentbostäder nästa mandatperiod, och att det generella bostadsbyggandet ska öka till 4 500 bostäder per år. Den ökningen ska huvudsakligen bestå av permanenta bygglov – men de vill även se uttökad användning av tillfälliga bygglov.

– Oavsett vad man bygger så är det som blir ledigt mindre, äldre hyresrätter, och det är ju ofta det som studenter söker, säger han.

Båda menar att enklare regelverk och sänkta krav när det exempelvis gäller bullret är en förutsättning för att få fart på byggandet.

Samtidigt hävdar Jonas Ransgård att det inte går att lita på Socialdemokraternas avsikt att faktiskt öka bostadsbyggandet så mycket som de säger, givet antalet lägenheter som har byggts under rödgrönt styre i Göteborg.

– Man kan inte bo i ett vallöfte, säger han.

Josefin Söderpalm, ordförande för Göteborgs förenade studentkårer, håller med om att bostadbristen är den viktigaste frågan för studenter i staden. Trygghetssystem för studenter och kollektivtrafikpriserna är två andra viktiga frågor. 

–  Om studenter inte har någonstans att bo kan de tvingas tacka nej till sin utbildningsplats, och får då inte ens tillfälle att råka ut för alla de andra problem som studenter har , säger hon. Samtidigt menar hon att det är viktigt att de utlovade bostäderna faktiskt byggs – och att det inte bara blir tillfälliga lösningar. 

– Man ska komma ihåg att det ska vara ett hem där studenterna ska kunna leva och att studenterna ska ha råd att bo där.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro