ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slakterier kokade levande grisar

TT · 17 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Grisar har skållats till döds levande på fyra svenska stora slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket.

Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:- Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen — och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.- Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.

Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.

Hugosson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Informationsdirektören på Scan, Margaretha Thorgren, uppger att effektivitet aldrig får innebära en försämrad djuromsorg.

- Det är otroligt smärtsamt för grisen att bli skållad vid fullt medvetande. Det är därför man ger bedövning först så att den tappar känseln. Dessutom ska grisen inte bara vara bedövad utan även död, säger Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, till TT.

Beck-Friis uppfattning är att skållning av levande djur är ovanligt.- Det är inte alls särskilt vanligt. Det finns folk som ska kontrollera det här. Både de som sköter bedövning och avblodning och sedan finns det en besiktningsveterinär där som inte kan stå vid skållkaret hela tiden, men som regelbundet ska se till att grisarna är döda när de hamnar där.

Varför blir det så här?- Det går för fort och den mänskliga faktorn har inte fungerat.

Beck-Friis påpekar att slakterierna bör öka kontrollmomentet innan grisen hamnar i karet. Slakterierna bör enligt honom ha en personal som kontrollerar att den verkligen är död.- Men det ska det redan finnas och jag skulle tro att i det här fallet har man tagit bort den här personalen, kanske på grund av sjukdom eller överbelastning. Men det är oacceptabelt att man rationaliserar bort den här funktionen.

Trots felen tycker inte Beck-Friis att det känns som någon varningssignal för konsumenter att sluta äta gris.- Det är inget systemfel utan misstag i arbetet.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) säger till TT:- Det här är mycket allvarligt. Det är den yttersta av åtgärder att avliva och det får inte gå fel.

Han säger att det finns föreskrifter som säger att djuret måste vara bedövat innan slakt och han anser att de ansvariga nu måste förbättra kontrollen.- En gång är en för mycket.

Enligt honom är det "solklart" vilket regelverk som gäller.- Jag förutsätter att alla lever efter det regelverk som finns. Man ska som konsument känna sig trygg i alla delar av livsmedelskedjan och jag förutsätter att det inte upprepas.

Rauni Niskanen, chef för enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket, säger att det som hänt är "förskräckligt".- Det ska inte hända och vår personal ska reagera omedelbart, säger hon till TT.

Livsmedelsverket övervakar slakten i landet och har veterinärer och tillsynstekniker ute på de större slakterierna. Enligt Niskanen har Livsmedelsverkets personal agerat rätt i de uppmärksammade fallen och anmält händelserna till kommunen.

Livsmedelsverket tar inte till några skarpare åtgärder mot de aktuella slakterierna.- Handlar det om upprepade allvarliga händelser blir det skarpare åtgärder. Är det riktigt allvarligt och vi anser att det inte är en enskild händelser stoppar vi slakten, säger Rauni Niskanen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro