ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Slangen låter oprofessionell"

David Baas · 1 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många elever på Albyskolan söder om Stockholm svänger sig med blattesvenska ord. De flesta kan koppla bort slangen när de behöver.- När jag ska söka jobb i framtiden kommer jag inte snacka slang, säger Sevil Baghalian. Sevil Baghalian går i klass 9A på Albyskolan tillsammans med Oleg Zverev, Michelle Sjödahl och Igor Becanovic. Enligt dem pratar nästan alla unga i Alby någon form av blattesvensk slang oavsett om man är invandrare eller infödd svensk. Vilka ord som används varierar efter vilka invandrargrupper som är vanligast. I till exempel Alby är turkiska uttryck vanliga, medan i Rinkeby är det bland annat somaliska uttryck som gäller. Orden som används är ofta svordomar eller andra förstärkningsord, som "yao" (som ett utropstecken) eller "abo" (ungefär: fan). – De flesta använder slangen när de svär för att lärarna inte ska förstå, säger Michelle Sjödahl.

KAN KOPPLA BORT Eleverna tror att de skulle kunna koppla bort blattesvenskan när de vill. När det är dags att ge sig ut på arbetsmarknaden kommer ingen av dem att prata blattesvenska. – Det låter oprofessionellt att snacka så här, säger Michelle Sjödahl. Sevil Baghalian tror däremot att hennes bakgrund och språk kommer att bli en fördel i arbetslivet när hon är van vid att prata med människor som inte kan så bra svenska.

SLANGEN VÄXER BORT Ibland får eleverna på Albyskolan höra att de ska prata bättre svenska, bland annat från lärare. Eleverna själva tror att slangen är något som växer bort när de blir äldre. Nu är blattesvenskan viktig för att skapa en identitet och visa varifrån man kommer. Men slang finns inte bara i miljonförorterna. På Östermalm finns också en typ av slang, enligt eleverna. – Det låter lite löjligt, lite fjolligt, säger Michelle Sjödahl.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro