ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slängs ut från studentbostaden mitt under pågående läkarutbildning

Ulrica Widsell · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014
Mitt i pågående läkarstudier tvingas Frida Losell flytta ut från sin studentlägenhet. ” Det känns absurt och det är psykiskt väldigt tungt att bli vräkt och bostadslös mitt under pågående studier,” säger Frida Losell.

Mitt i pågående läkarstudier tvingas Frida Losell flytta ut från sin studentlägenhet. ” Det känns absurt och det är psykiskt väldigt tungt att bli vräkt och bostadslös mitt under pågående studier,” säger Frida Losell. Foto: Julio C Saint’ Just


Mitt i pågående läkarstudier tvingas Frida Losell flytta ut från sin studentlägenhet. Frida har bott maxtiden sex år i bostaden, men fick tidigare besked om dispens att bo kvar under hela utbildningen. Nu har Frida Losell, 27, fått nya besked från SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation, som beslutar om dispenser. Hon måste flytta.

klar

Artikellänk är kopierad

– Nu har jag förlorat ett och ett halvt års tid då jag hade kunnat leta ny bostad om jag inte fått beskedet att jag kunde bo kvar, säger Frida Losell.
– Nu har jag förlorat ett och ett halvt års tid då jag hade kunnat leta ny bostad om jag inte fått beskedet att jag kunde bo kvar, säger Frida Losell.Foto: Julio C Saint’ Just

– Jag fick information från SSCO tidigare att jag kunde bo kvar under pågående utbildning. Nu får jag beskedet att att den informationen var fel. Det känns absurt och det är psykiskt väldigt tungt att bli vräkt och bostadslös mitt under pågående studier, säger Frida Losell.

Hon har tidigare gått två år på sjukgymnastutbildning och flyttade 2008 in i studentlägenheten i Solna. Frida Losell valde sedan att gå vidare och utbilda sig till läkare. Hon har två år kvar på utbildningen.

– Jag visste ju då att det skulle bli en längre sammanlagd tid så 2012 kontaktade jag SSCO för att fråga om jag kunde få dispens att bo kvar längre. Nu har jag förlorat ett och ett halvt års tid då jag hade kunnat leta ny bostad om jag inte fått beskedet att jag kunde bo kvar. Jag har överklagat beslutet till SSCO, men vet inte hur det går, säger Frida Losell. 

Hon står i bostadskön i Stockholm, men hoppet om att få en hyreslägenhet är litet.

– Alternativet är att bo på någon kompis soffa. Jag har inte ekonomiska möjligheter att köpa en lägnehet. säger hon.

Det råder stor brist på studentbostäder i hela länet och det är orsaken till att SSSB, Stockholms studentbostäder, har maxgränsen sex år.  Omkring 80 000 studenter konkurrerar om 12 500 studentbostäder. Att som Frida Losell gå fler utbildningar ger inte dispens enligt SSCO.

– Generellt är det inte skäl nog, säger Christian Augustinson, vice ordförande i SSCO och ordförande i deras bostadsdelegation.

Generellt gäller dispensen till exempel doktorandstudier och om en student blir sjuk under en längre tid som förlänger utbildningen. Frida Losells uppgifter att hon fått ett annat besked tidigare vill Christian Augustinson inte uttala sig om.

– Det är ju jätteolyckligt om det blivit så, men jag kommenterar inte enskilda ärenden. Vi gör en bedömning från fall till fall, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro