ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Släpp poliserna loss, det är vår!

Urban Brådhe · 16 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Äldre, fotpatrullerande poliser är ett nytt inslag i stadsbilden i Stockholms city.- Det är jättekul att vara ute och "blada" igen, säger Janne Stålhamre, 56.

Tillsammans med kollegan Bo "BT" Olsson, 46, ska han det närmaste halvåret hålla ordning i kvarteren runt Drottninggatan och Kungsgatan som vimlar av både stockholmare och turister, narkomaner och felparkerare.

Satsningen på erfarna fotpatrullerare ingår i Stockholmspolisens projekt med mål att få ut fler uniformerade poliser på gator och torg, något som allmänheten länge har efterlyst. "Ökad synlighet" är nyckeltermen.

Hittills är Stålhamre och Olsson ensamma i City polismästardistrikt om att ha sökt yttre patrulleringstjänst. Båda har mer än 20 års erfarenhet som poliser och har sett det mesta.

Under deras första vecka till fots har det dock inte varit någon större dramatik. De har uppmanat några affärsinnehavare att plocka bort skyltar från trottoaren för att underlätta för handikappade, gripit ett par snattande tonårstjejer och upplöst en fredlig men olaglig demonstration utanför Rosenbad. Vardagsbrott med andra ord.

Men mest har det handlat om att människor kommit fram och tackat dem för att de finns och ibland för att fråga om vägen.- Jag får nog ta och investera i en gatukalender och lära mig Stockholms gator lite bättre, säger Olsson.Skälet till att han övergav sitt skrivbord och nappade på erbjudandet att fotpatrullera var att han ville komma ut och träffa vanligt folk och att förebygga brott. Hans ordinarie tjänst är som stationsbefäl på Södermalm. Där är tempot hårt och brotten grova.

Stålhamre har varit mordutredare och lärare på Polishögskolan. Han gläder sig särskilt åt det varma mottagande han och kollegan fått av allmänheten.- De kommer fram och tackar och klappar en på axeln. Jag hoppas att vi kan inspirera flera kollegor att göra som vi, men tröskeln är nog hög för många, säger Stålhamre.

En vilsen gammal dam kommer fram och klagar över att hon inte hittar en adress.- Det här är Drottninggatan, Sveavägen ligger där borta, pekar Stålhamre.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro