ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slarv bakom takras

Thomas Lövgren · 10 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Taket till en tennishall i Rönninge utanför Stockholm rasade.

Taket till en tennishall i Rönninge utanför Stockholm rasade. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Under snön ligger den verkliga orsaken till takrasen. Slarv, konstruktionsfel och dåliga kontroller upptäcks efter att taken rasat in.

Förra veckan rasade flera tak i Syd- och Mellansverige. Med förutspådda klimatförändringar kan rasen bli fler i framtiden. Förra veckans ras kunde ha undvikits om Boverkets regler följts.

Då skulle taken ha klarat snölasten i samband med snöstormen. Takrasen beror främst på felaktigheter som inte upptäckts innan snön kom. Det kan röra sig om konstruktionsfel, dimensioneringsfel eller utförandefel.

Felen som orsakar rasen uppstår på olika nivåer i byggnadens liv. Arkitekten måste  räkna ut rätt belastning, välja rätt material till balkar och rätt typ av bultar.–Har man gjort konstruktionsberäkningen på rätt sätt ska bygget hålla. Det är inte en speciellt svår uträkning att göra om man har utbildning, säger Richard Furuhovde, regionchef för industriprojekt på Sweco.

Men det hänger inte bara på arkitekten att bygget blir korrekt utfört, även entreprenören som bygger måste genomföra kontroller för att följa ritningen noggrant. – Man hoppas ju att de följer instruktionerna, gör man inte det kan det bli problem så klart, säger Richard Furuhovde.

Slutligen måste även fastighetsägaren vara noggrann med att byggnaden underhålls.– Fastighetsägaren har ett ansvar att underhålla byggnaden, men vissa vet inte om det eller saknar kompetensen som krävs, säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket.

Samtidigt menar han att det inte är bra om fastighetsägaren själv ger sig upp och skottar.– Det bör vara professionella snöröjare. Risken med att själv skotta taken är man i stället snedbelastar taken och då blir det värre, säger Nikolaj Tolstoy

Boverket är den myndighet som har tagit fram riktlinjer och regler för snöbelastning. Generellt ska taken i södra Sverige tåla en belastning på 100 till 200 kilo snö per kvadratmeter.  I norra Sverige kan det röra sig om snöbelastning på upp till 500 kilo.

Skillnaden mellan landsändarna beror främst på pengar.– Det är en onödig kostnad att dimensionera taken i södra Sverige för en orimlig snöbelastning, säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket.

Boverket säger också att den senaste tidens snömängder inte har överskridit säkerhetsnivåerna. Verket har inlett en utredning om orsakerna bakom rasen som väntas vara klar om några månader.

Robert Kliger. Professor i stål– och träbyggnad på Chalmers.
Robert Kliger. Professor i stål– och träbyggnad på Chalmers.

Analys: "Det blir värre med växthuseffekten"

Problem med takras kan bli värre i framtiden. De klimatförändringar som man hittills har förutspått innebär att våra hus kan vara utsatta för större belastningar än vad de är dimensionerade för.

När en konstruktör gör beräkningar på dimensionen av ett hus är det Boverkets snökartor man utgår ifrån, som baserades på meteorologiska data. Snökartorna baseras på 50-års mätningar.

Det betyder att man inte utgår ifrån hur det kommer att se ut i framtiden när beräkningarna görs. En annan lärdom som vi kan dra av detta är att man måste vara mycket noggrannare i hela byggprocessen från konstruktören och inköparen av stommaterialen till byggaren och besiktningsmän.

För att undvika misstagen måste kompetensen och kunskapen som den bärande stommen höjas hos dessa aktörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Lövgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro