ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slarvbyggda bilar kostar miljarder

Andréas Jelvefors · 19 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

1 miljon Toyotabilar, bland annat Avensis, återkallades världen över den 30 maj.
1 miljon Toyotabilar, bland annat Avensis, återkallades världen över den 30 maj.Foto: Scanpix

På bara ett år har de stora biltillverkarna tvingats återkalla ett tjugotal bilserier runt om i världen, något som i stor utsträckning även drabbat svenska kunder. I maj fick till exempel Toyota och Volvo återkalla en miljon respektive 250 000 fordon på grund av trassel med styrsystem. Sammanlagt det senaste året handlar det om över tio miljoner återkallade fordon och merkostnader på flera miljarder när biltillverkare tvingats åtgärda fel som upptäckts efter att bilarna kommit ut på marknaden.

FÖR BRÅTTOM Kritiker menar att biltillverkarna har alltför bråttom med att få ut bilar på marknaden. – Man har av ekonomiska skäl kortat ner ledtiden från planeringsstadium till färdig bil, och det skulle kunna vara en bidragande orsak till att fel uppstår, säger Thomas Carlsson, teknisk samordnare på branschorganisationen Bil Sweden. Ett annat problem är att biltillverkarnas underleverantörer har hård press på sig att leverera till lägsta möjliga pris. – Då kan bli spridning i kvaliteten och då tvingas man kalla hem hela serier, säger Kjell Bäckman, fordonsexpert på Vägverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro