ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slet av kalvens ben med kedja – här är veterinärerna som varnats

Linnea Bergman · 9 Mar 2017
Uppdaterad 9 Mar 2017
Under de senaste fem åren har veterinärer varnats vid tolv tillfällen. Bara tre veterinärer har blivit av med sin legitimation. Hunden och veterinären på bilden har ingen koppling till de ärenden som nämns i artikeln.

Under de senaste fem åren har veterinärer varnats vid tolv tillfällen. Bara tre veterinärer har blivit av med sin legitimation. Hunden och veterinären på bilden har ingen koppling till de ärenden som nämns i artikeln. Foto: TT/Alamy


Djur lider i onödan när veterinärer missköter sitt jobb. Men det är få veterinärer som blir av med sin legitimation, visar Metros granskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Veterinären slet av kalvens ben med en kedja vid förlossningen.

√ Hunden led svårt när veterinären tog emot i en smutsig hästtrailer och avlivade henne på ett felaktigt sätt.

Veterinären sköt hästen på fel ställe – tre gånger.

Det här är exempel på några av de tolv fall där veterinärer blivit varnade av Ansvarsnämnden för djurens hälsa- och sjukvård under de senaste fem åren.

Det handlar bland annat om djur som avlivats på ett felaktigt sätt, som dött efter att de inte blivit ordentligt undersökta eller där veterinärer gjort ingrepp utan att ha rätt kunskap.

Men det krävs mycket för att veterinärer ska förlora sin legitimation – och det är väldigt ovanligt, visar Metros genomgång.

87 erinringar har getts de senaste fem åren, och i tolv fall har veterinärer varnats. Men bara tre veterinärer har blivit av med sin legitimation. För att nämnden ska besluta om att en veterinär ska förlora sin legitimation krävs det en anmälan från Jordbruksverket. En sådan anmälan har bara gjorts i ett fåtal fall.

För att bli av med sin legitimation ska veterinären vara, som det heter, grovt oskicklig. Ofta handlar det om att veterinären misskött sig vid upprepade tillfällen.

– Det är en stark sak att dra in en legitimation. Veterinären tappar hela sin inkomst och yrkesutövning. Då krävs det oftast mer än ett misstag, säger Gerd Sundström, handläggare på Jordbruksverket.

Jordbruksverket tycker att de anmäler de fall de borde.

– För de flesta veterinärer är det hårt nog att få en varning. Då skärper de till sig, säger Gerd Sundström.

Sveriges veterinärförbund tycker att det aldrig kan försvaras att veterinärer missköter sitt jobb.

– En del är direkt olämpliga för det här jobbet. Då är det bra att det finns en ansvarsnämnd som till och med kan dra in legitimation, säger informationschefen Johan Beck-Friis.

pil
Fallen där veterinärer varnats de senaste åren

I listan presenteras de tolv fall där veterinärer fått en varning i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och där själva beslutet tagits mellan 2011-2016. 

När: Augusti 2009Var: Västra Götalands länHändelse: En hund dör i sin förtvivlade mattes armar. Veterinären missade att hunden hade ett foster kvar i kroppen efter en förlossning. Istället skrev veterinären ut antibiotika på distans utan undersökning. När fostret väl upptäcktes fick hunden åka hem direkt efter att ett kejsarsnitt gjorts, trots att den mådde väldigt dåligt. Hunden avled senare samma natt. Hunden borde ha fått åka till ett djursjukhus för eftervård och veterinären gjorde flera allvarliga misstag, enligt ansvarsnämndens beslut. Veterinären får samtidigt en erinran i ett annat ärende.

När: Maj 2011Var: Hallands länHändelse: Hundägaren beskriver i sin anmälan hur veterinären tar emot i en smutsig hästtrailer. Efter upprepade besök hos veterinären rekommenderades avlivning av hunden, utan att veterinären först ställt en diagnos. Ägaren beskriver avlivningen som ett helvete för hunden. Hunden skriker och skakar, det sprutar blod och hunden trycks ner i veterinärens knä. Veterinären varnas efter att ha gjort sig skyldig till flera allvarliga fel som förlängt hundens lidande och avlivat den på ett olämpligt sätt.

När: April 2012Var: GotlandHändelse: En veterinär skriver ett vaccinationsintyg trots att hon ännu inte utfört vaccinationen. Veterinärer ska visa synnerlig omsorg och noggrannhet och följa Jordbruksverkets föreskrifter vid skrivande av intyg, skriver ansvarsnämnden.

När: Maj 2012Var: UmeåHändelse: En häst lider svårt i samband med att den avlivas. Hästens föl har dött och fastnat inne i kroppen. Veterinären skjuter hästen gång på gång med en bultpistol, men hästen dör inte eftersom veterinären skjuter den på fel ställen. Veterinären försöker även avbloda hästen genom att skära den i halsen, trots att hästen inte är medvetslös. Ägaren beskriver hur hästen ligger på marken, sparkar med benen och försöker andas genom sin avskurna luftväg. Anmälaren uppskattar att hästen lider i ungefär en halvtimme innan den till sist dör. Veterinären behärskade inte avlivningsmetoderna ordentligt vilket gjorde att hästen led svårt, slår nämnden fast.

När: Augusti 2012Var: Örebro länHändelse: En hund som blivit påkörd får lida i flera dagar innan den till sist avlider. Veterinären missar till en början att hunden har en inre blödning och tre brutna revben. Ägaren beskriver hur hunden får problem med andningen, kräks blod och har panikslagna ögon. Men ägarna får själva ta kontakt med ett djursjukhus två dagar efter bilolyckan. Då är hunden redan döende. Veterinären borde ha skickat hunden till ett djursjukhus tidigare, slår ansvarsnämnden fast.

När: December 2013Var: KalmarHändelse: En tävlingshäst behandlas felaktigt med en stötvågsbehandling efter en sträckning. Hästen får drygt 28 000 pulser genom kroppen under 40 minuter, vilket är alldeles för mycket. Ägaren beskriver att hästen blev stel och hade ont överallt. Veterinären ställde inte en ordentlig diagnos och agerade allvarligt försumligt, slår ansvarsnämnden fast.

När: Juli 2013Var: Malmö kommunHändelse: En hund dör efter att en semestervikarierande veterinär gör ett misslyckat kejsarsnitt. Hunden får hög feber, njursvikt och vätska i buken innan den dör under en ny operation. Veterinären borde ha skickat hundägaren till en klinik med bättre kompetens, slår ansvarsnämnden fast.

När: Juli 2012Var: GotlandHändelse: En ko skickas till slakt, trots att kon har ett dött foster i magen som saknar huvud efter en misslyckad förlossning. Veterinären skriver ett intyg om att kon kan transporteras till slakt. Det här trots att kor inte får transporteras 28 dagar innan förlossning och 21 dagar efteråt. Kon lider svårt och veterinären borde istället ha sett till att djuret avlivades på plats, enligt ansvarsnämnden.

När: 2012 och 2013Var: Skåne länHändelse: Två veterinärer har inte gjort de undersökningar och provtagningar som krävs innan de skrivit ut bland annat antibiotika till hästar. De har heller inte rapporterat till jordbruksverket att de genomfört antibiotikabehandling vilket man ska göra.

När: Juni 2014Var: MalmöHändelse: Ägaren berättar om att hästen får så ont att den får släpas ut i hagen efter en felaktig behandling. Ägaren sökte hjälp efter att hästen fått smärtor i vänster bakdel och i bakbenet. Utan att ha gjort en ordentlig undersökning gjorde veterinären en så kallad underhudsblistring, vilket inte stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det visade sig senare att hästen hade drabbats av böld och den får opereras flera gånger. Ansvarsnämnden skriver att veterinären gjort flera allvarliga fel som orsakat hästen ett stort lidande.

När: Juni 2014Var: Malmö kommunHändelse: En veterinär har flera gånger felaktigt skrivit ut antibiotika till djur. En del djur hade kunnat få annan behandling, andra hade inte ens undersöks. Veterinären har heller inte skrivit journal ordentligt i samband med undersökningarna.

När: Maj 2015Var: VärmlandHändelse: En komplicerad förlossning på en gård i Värmland beskrivs av djurägarna om makaber. Veterinären fäste kedjor på kalvens ben och drog så hårt att bägge frambenen drogs av. Kons slida slets sönder vid förlossningen, och den hade mycket ont hela dagen innan den självdog. Veterinären använde kraftigt övervåld för att försöka få ut kalven, konstaterar ansvarsnämnden. Veterinären kritiseras även för att han vid en annan förlossning felaktigt tog hål på kons fosterhinnor.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård: Prövar anmälningar från djurägare och tillsynsmyndigheter om felbehandling av djur. Nämnden ska ta ställning till om arbetet ”utförts i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet” eller om andra fel har gjorts. Ansvarsnämnden kan ge en skriftlig erinran, en varning, och efter begäran från Jordbruksverket även ta beslut om att veterinären ska få en prövotid eller förlora sin legitimation.

Skriftlig erinran eller varning: Ges av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård till djurvårdspersonal som brustit i sin yrkesutövning.

Treårig prövotid: Ges om felet är så allvarligt att en varning inte är tillräckligt. Det är bara Jordbruksverket som kan ta upp frågan om en prövotid inför ansvarsnämnden.

Återkallelse av legitimation: Ges till den veterinär som visat sig grovt oskicklig eller på annat sätt visat sig olämplig. En återkallelse kan även ske om en person inte kan sköta sitt jobb på grund av sjukdom eller liknande. Det är bara Jordbruksverket som kan ta upp frågan om att förlora legitimationen inför ansvarsnämnden.

Källa:  Källa: Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och Jordbruksverket. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro