ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slipp julstressen – här är stressforskarens bästa knep

Emma Österberg · 29 Nov 2016
Uppdaterad 24 Dec 2018
Ett knep för att slippa den värsta julstressen är att prata igenom förväntningarna på julen, enligt stressforskaren Anders Tengström. 

Ett knep för att slippa den värsta julstressen är att prata igenom förväntningarna på julen, enligt stressforskaren Anders Tengström.  Foto: Privat/TT/montage


Julmat, städning och klappar. Det är mycket som ska hinnas med före jul och för många blir hela december ett stort stressmoment. Här är expertens bästa knep för hur du får en mindre stressig jul.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här med december i antågande kanske många målar upp en bild av den perfekta julen. Men kraven på hemlagad mat, glada barn och en perfekt relation blir lätt för mycket, menar Anders Tengström, stressforskare, legitimerad psykolog och docent på Karolinska Institutet.

– December är värsta tiden på året ur stressynpunkt. Alla ser fram emot julen där de vill ha trevligt med familjen och återhämta sig. Men speciellt för i år är problemet att det är väldigt få lediga dagar och därmed en dålig jul ur återhämtningssynpunkt, säger han.

►LÄS MER: Fritiden gör oss mer stressade än jobbet

Det finns däremot bot för julstressen. Ett av stressforskarens viktigaste råd är att se till att ha återhämtningsperioder i december.

– Alla vet om pressen i december och det är okej, det viktigaste är att man är medveten om det och ser till att lägga in stunder där man gör något som får en att må bra, för att samla energi. Det kan vara att ta en tupplur, en promenad eller att släcka ner datorn.

Anders Tengström tycker även att det är bra att prata och vara tydlig mot dem som man ska fira jul med.

– Människor har förväntningar och upptäcker man på jul att allt inte är som vanligt kan det uppstå diskussioner. Då är det viktigt att prata om julen redan nu, se till att ha en gemensam målbild för alla som ska delta i julfirandet så att det inte blir dålig stämning på julafton, säger han.

►LÄS MER: Fler sjukskrivna på grund av stress

Även om december månad kan vara extra stressig för många av oss är det enligt experten inte farligt i sig att stressa under en kortare period.

– Går man in i en sådan stressperiod utvilad och sedan har chans att återhämta sig är det inte farligt. Problemet är att vi i dagens samhälle har alltför många sådana månader eller perioder, där vi hela tiden pressar oss för att hinna med. I värsta fall kommer folk tillbaka till jobbet i januari utan att ha fått någon vettig återhämtning, säger Anders Tengström.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro