ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slipper tv-licens på grund av gammal dator

Josefin Svenberg · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

En man från Jordbro får rätt mot Radiotjänst och slipper betala tv-licens trots att han har en dator med internetuppkoppling. Orsaken är att datorn är för gammal för att kunna fungera som tv-mottagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Joerg Sarbach

En dator från millenieskiftet med en 700-processor och Windows 98 – det är en tillräckligt gammal dator för att man ska slippa betala tv-licens för den.

Det slår i alla fall förvaltningsrätten fast när det gäller en 62-årig man från Jordbro söder om Stockholm, som har överklagat Radiotjänst beslut om att han ska betala tv-avgift för datorn.

Enligt Radiotjänst är avgiftsskyldigheten kopplad till innehavet av en tv-mottagare, oavsett om utrustningen används till det eller inte. 

LÄS MER: Tv-avgift för datorer väcker ilska: "Helt idiotiskt"

Men förvaltningsrätten ger 62-åringen rätt mot Radiotjänst eftersom mannens dator inte har prestandan som krävs för att kunna användas som tv-mottagare.

Domstolen skriver att resonemanget i första hand gäller begränsningar i hårdvara och inte mjukvara – om internetuppkopplingen är dålig eller om program saknas ska tv-avgiften ändå betalas.

Två av nämndemännen var skiljaktiga.

LÄS MER: Här är kryphålet för att slippa tv-avgift

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro