ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slog femårig dotter – inte barnmisshandel

Annika Anjou · 14 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Föräldrarna hade medgett att de slagit den 5-åriga dottern. Ändå friades de från misshandelsåtalet av Ystads tingsrätt.

Rätten ansåg inte att slag i baken eller en ”knäpp” på huvudet var tillräckligt för att komma upp i nivån för straffbar misshandel. Rätten var inte enig i sin dom. Juristdomaren och en av nämndemännen ville fälla föräldrarna. Två nämndemän ville fria. Eftersom det vägde lika blev det regeln om att hellre fria än fälla som avgjorde.

Flickans målsägandebiträde Hans Hulthén befann sig i går utomlands och hade inte läst domen.– Men rent spontant tycker jag att den är fel. Jag får ta en diskussion med åklagaren när jag kommer hem. Det är mycket möjligt att det överklagas till hovrätten, säger han.Flickan berättade om att hon hade blivit i slagen i samband med att hon var på femårskontroll.

"Pappa har slagit mig i gumpen så att det gjorde ont när han kommit hem från jobbet och varit jättearg. Någon gång har han också slagit mig i huvudet. Också mamma har slagit mig en gång i huvudet så att det gjorde ont."

Den 5-åriga flickan i förhör

"Domen sänder helt fel signaler"

Den friande domen sänder helt fel signaler enligt flera experter. Samtidigt anser allt fler föräldrar att det är ok att bestraffa barn med en dask eller knuff.

– Nolltolerans gäller ifråga om våld mot barn. Lagen om barnaga är glasklar, säger Göran Harnesk, generalsekreterare i Bris, barnens rätt i samhället.– De föräldrar som tappar kontrollen behöver stöd och måste också få det. Men man kan inte säga att övertrampet är ok genom att låta föräldrar slippa undan sitt rättsliga ansvar, tillägger han.

BO, barnombudsman Lena Nyberg efterlyser en kraftfull informationskampanj som stöd för föräldrar i kris.– Vi har haft lagen mot barnaga sedan 1979. Men generationer har vuxit upp sedan dess. Vi måste belysa igen varför lagen är viktig, säger hon.En mildare form av barnaga blir allt vanligare i Sverige. En studie på uppdrag av Stiftelsen Allmänna Barnhuset visar att attityden till fysisk bestraffning förskjutits till det mer förstående.

Psykoterapeut Louise Hallin lägger en del av förklaringen i den press och isolering som föräldrar i dag lever i:– Vi lever inte i de större grupper som vi brukade göra och är mycket mer ensamma med hög press på både föräldraskap och karriär. Vi kan inte ens gå på toaletten i fred för barnen, säger hon och tillägger:– Det är inte konstigt om det brister hos en förälder.

Men konsekvenserna kan bli skador för livet:– När den man litar på också är den som attackerar en, uppstår i värsta fall tillitsskador. Man kan bli rädd för nära relationer i vuxenlivet, därför att man förväntar sig attacker.Experte

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro