ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slokande axlar, dålig hållning och övervikt

Jenny Sköld · 28 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Kvinnornas bottenbetyg till den svenske mannen

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska män var manligare förr. Det är kvinnornas dom. Och männen håller med, enligt en ny undersökning.43 procent av kvinnorna i undersökningen tyckte att männen var manligare förr. Männen håller med. Hela 58 procent anser att männen var manligare i tidigare generationer, enligt en undersökning genomförd bland 1000 män och kvinnor mellan 16-64 år. Undersökningen är genomförd av YouGovs internetpanel på uppdrag av skoföretaget MBT.

Manlighetsforskaren och historikern David Tjeder vid Stockholms universitet har en idé om varför.

– Det har alltid varit så att samtidens män blivit förklenade. Man har alltid tyckt att de var manligare förr. Men det finns inget sådant förr. Det handlar om att man är förvirrad kring sin samtid och har en bild av att det var tydligare för tidigare generationer, säger han.

Han menar att samma fenomen lyser igenom i uppfattningen om att utländska män är manligare än svenska. 19 respektive 24 procent av kvinnorna och männen i undersökningen hållermed om att utländska män är mer manliga än de svenska.

Att fler män än kvinnor tycker att manligheten stod sig bättre förr tror han beror på att kvinnorna är mer nöjda med den genusförändring som skett de senaste åren.

– Kvinnor vill ha en Clint Eastwood med en disktrasa i ena handen. Men många män vet inte riktigt vad de ska göra, säger han.Det minst attraktiva enligt kvinnorna är om en man har dålig hållning och slokande axlar, är överviktig eller har feminina drag, i  nämnd ordning. Men samtidigt rankas enligt samma undersökning humor som den överlägset mest attraktiva egenskapen.Det kanske förklarar varför 26 procent av kvinnorna tyckte att komikern och programledaren Fredrik Wikingsson var attraktiv. James Bond kom först på andra plats med 17 procent av rösterna och sedan Fredrik Ljungberg, som fick representera "den metrosexuella typen" i undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro