ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slopa livsförlängande vård till döende cancerpatienter

Victoria Gillberg · 27 Sep 2011
Uppdaterad 28 Sep 2011

Foto: Rick Bowmer / Scanpix


Kostnaden för cancervården kommer att bli ohanterlig i framtiden. Patienter överbehandlas och överdiagnostiseras. "Sluta ge onödiga behandlingar till döende cancerpatienter", tycker brittiska läkare.

klar

Artikellänk är kopierad

I en rapport som publicerats i medicintidningen The Lancet varnar 37 cancerexperter för tendens till överflöd inom cancervården. Patienter överbehandlas och nya dyra behandlingsmetoder med lite bevisade effekter ökar kostnaderna inom cancervården. Nu behövs drastiska förändringar för att få ner kostnaderna. – Patienter med dödlig cancer borde inte få livsförlängande mediciner, säger en läkare till Daily Mail. Även antalet patienter ökar i världen. Runt 12 miljoner människor i världen blir diagnostiserade med cancer varje år. Den siffran förväntas fördubblas år 2030 enligt studien. Men svenska forskare är kritiska till att minska på vården. – Rapporten får absolut inte användas för att sluta ge vård till dödssjuka cancerpatienter. Alla har rätt till effektiv vård. Men samtidigt har ingen nytta av ineffektiv behandling, säger Bengt Westermark. ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. I Sverige har det upprättats så kallade cancercentra som ska ge en sammanhållen och effektivare vård och förhindra att cancerkostnaderna blir ett stort ekonomiskt problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro