ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slott och ruiner i Göteborg att besöka i helgen

Jesper Lögdahl · 9 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017
Varbergs Fästning är en av platserna du kan besöka i helgen.

Varbergs Fästning är en av platserna du kan besöka i helgen. Foto: TT


Det är dags att vara lite kulturella i helgen. Här är tipsen på några historiska sevärdheter i regionen. Så ta tillfället i akt att förkovra er bland slott, fästningar och ruiner.

klar

Artikellänk är kopierad

Varbergs Fästning, Varberg.

Den här gamla fästningen har både varit försvarsanläggning och fängelse. Den uppfördes redan under 1200-talet och även om den var tänkt att försvara västkusten så har den aldrig varit indragen i krig. I slottskärnan finns bland annat Hallands kulturhistoriska museum där det bland annat går att se Bockstensmannen samt den kulknapp som påståtts ha dödat Karl XII år 1718. Vill ni veta mer så åk hit! Här är det fantastiskt fint att gå runt och strosa och fika. Det finns även möjlighet att bo över i de gamla cellerna där tjyvarna satt. Minst sagt fängslande.

Karlstens Fästning, MarsstrandI slutet av 1600-talet började man bygga fästningen i Marsstrand som under många år också fungerade som fängelse. Och här satt en av landets mest kända bovar – Lasse-Maja. Han blev känd för många och långa stöldturnéer samt att han också var känd för att periodvis leva som kvinna. Därav smeknamnet. Kanske var han även en av landets förste föreläsare. Han åkte nämligen runt och berättade om sitt liv som brottsling efter att han blev benådad av Karl XIV Johan år 1838. Hur som helst – Karlsten är vackert och spännande och vill man förbereda sig för besöket föreslås att ni lyssnar på artisten Stefan Anderssons platta Marstrandsfånge No 90 Kleist.

Tjolöholms Slott, Fjärås.Slottet ritades i Tudor-stil av arkitekt Lars Israel Wahlman och stod färdigt 1904. Till slottet hör en väldigt fin slottsträdgård som slår det mesta en solig sommardag. Fastigheten ligger vackert vid havet omgiven av skyddande bergspartier. Här finns det möjlighet till guidade turer för den som inte själv bara vill går runt och lukta på blommorna och njuta av vyerna.Slottet har också figurerat i filmsammanhang. Lars von Tiers ”Melancholia” spelade bland annat in sina utomhusscener här och för den som gillar humor kan också påpekas att tv-filmen ”The castle tour” med Galenskaparna och After Shave spelades in på slottet. Så kolla in dessa innan ni åker hit.

Gunnebo Slott, Christina Halls väg, Mölndal.Egentligen borde det här inte kallas slott för det är egentligen en stor sommarvilla, men nu heter stället Gunnebo Slott och därför kallar vi de helt enkelt för det. Här kan besökare bland annat gå i slottets Kulturreservat och uppleva fantastisk natur. Här passeras både Stensjön och Rådasjön, stora ekskogar och hagar med diverse betande kossor. Gunnebo har genom åren haft celebra besökare. George W Bush har varit här och Kronprinsessan Victoria invigde reservatet 2003 och 2011 var Prins Daniel på plats när han besökte sitt hertigdöme som är just Västergötland.Varje år, sedan 2002, spelas det även sommarteater på slottet. I år är sätts komedin Spanska Flugan upp med Sven Melander och Hanna Hedlund i huvudrollerna. Görskoj!

Bohus fästning, Fästningsholmen, Kungälv.Det här är en ruin av den fästning som uppfördes under tidiga 1300-talet. Den har varit belägrad minst 14 gånger i krig, men blev aldrig erövrad. Ruinen är belägen på en 40 meter hög klippa vid Göta älvs norra utlopp och den gav också namnet till landskapet Bohuslän. Det finns rikligt med historia att uppleva om man åker hit. Bland annat går det att besöka Fars Hatt och Sven Halls torn som var fästningen fängelsehålor. Sen är det faktiskt väldigt vackert här.

Av Jesper Lögdahl, dj och chefredaktör World in Property

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lögdahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro