ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slovakien inför troligt maktskifte trots ekonomisk boom

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För långt ifrån alla slovaker har kunnat hoppa upp på globaliseringens expresståg och fått glädje av den platta skatten (19 procent för alla och på allt). Tvärtom; privatiseringen av sjukvårdssystemet, budgetbesparingar och renoveringar av socialförsäkringarna har gjort utlandets beröm och beundran för landets snabba framsteg svårförståeliga för många slovaker.

Framför allt för dem i landets östra delar. Där, vid gränsen mot Ukraina, ligger arbetslösheten kring 28 procent, medan det närmast råder överhettning i och kring huvudstaden Bratislava. Cirka 20 procent av befolkningen kan sägas tillhöra förlorarna sedan reformprocessen drog igång på allvar 1998.

Därför förutspår opinionsmätningarna att 51-årige Mikulas Dzurinda, Östeuropas mest långlivade regeringschef med sina sex år som premiärminister, efter parlamentsvalet får lämna över till vänstermannen Robert Fico.

Denne, ledare för partiet Smer, har lovat att avskaffa den platta skatten, återinföra progressiv beskattning, höja bolagsskatten och öka det sociala stödet. Smer beskrivs oftast som ett vänsterpopulistiskt parti men kallar sig självt sedan en tid för socialdemokratiskt.

Smer får i opinionsmätningarna mellan 30 och 35 procent. Det är långt ifrån tillräckligt för en egen majoritet. Men en sådan kan ingen räkna med i det fortfarande rörliga och rätt komplicerade slovakiska partilandskapet. Åtta partier väntas klara femprocentsspärren på lördag.

Valet är tidigarelagt med ett halvår, därför att Mikulas Dzurindas center-högerkoalition av fyra partier sprack i vintras. Men inte på ekonomin utan på religionspolitiken. Kristdemokratiska rörelsen lämnade regeringen, därför att Dzurinda inte accepterade ett avtal med Vatikanen, vilket i det katolska Slovakien skulle ge anställda rätt att säga nej till arbete som strider mot deras religiösa tro.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro