ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL:s biljettavläsare förstör ditt SL-kort

Tobias Sahlén · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

SL har problem med sina konduktörers handhållna biljettavläsare. Vid en biljettkontroll kan ditt kort skrivas sönder och bli obrukbart. På bara tre dagar har 100 resenärer drabbats.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag har köpt nytt kort i dag så hoppas det inte händer något, det vore inte kul. Det här är något de måste få ordning på!”, säger Janet Forsberg, 55, från Nynäshamn.
”Jag har köpt nytt kort i dag så hoppas det inte händer något, det vore inte kul. Det här är något de måste få ordning på!”, säger Janet Forsberg, 55, från Nynäshamn.Foto: Gustav Hugosson

Enligt SL beror felet på en bugg i de så kallade BKU-enheternas programvara. I dag finns det 150 sådana i bruk på SL:s samtliga spårvagnar och lokalbanor.

Problemet uppstår då en konduktör läser av ett ogiltigt kort och får en röd signal i sin BKU samt inte inväntar att den röda signalen släcks innan nästa kort läses. Då finns det en risk för att det efterföljande kortet blir ”sönderskrivet” och obrukbart.

–  Vi har hittat felet och reklamerat detta till tillverkaren. Tills det att de har löst buggen har vi lämnat ut instruktörer till våra konduktörer så att det här inte ska hända igen, säger Henrik Palmér på SL:s presstjänst.

Under tre dagar har dock 100 resenärer drabbats och fått sina SL:kort obrukbara.

– Har du  drabbats hör av dig till vår kundtjänst som ger dig vidare instruktioner hur man ska gå tillväga, säger Henrik Palmér.

Kommer de drabbade få full ersättning?

– Målet är att ingen kund ska drabbas utav detta.

Enligt Henrik Palmér upptäcks inte felet direkt utav konduktören. Först vid nästa resa ser resenären problemet med sitt kort.

– Naturligtvis måste programvaran fungera. Vi förväntar oss att tillverkaren löser problemet så fort som möjligt, säger Henrik Palmér.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro