ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL:s pendelförseningar helt enligt plan

Frida Sundkvist · 6 Feb 2013
Uppdaterad 6 Feb 2013
SL:s pendelförseningar helt enligt plan Förseningar i pendeltågstrafiken. En vanlig syn för Stockholms pendeltågsresenärer.

SL:s pendelförseningar helt enligt plan Förseningar i pendeltågstrafiken. En vanlig syn för Stockholms pendeltågsresenärer. Foto: Scanpix


Ett av tio pendeltåg är minst tre minuter försenat. Helt i linje med SL:s målsättning. "Det är inte realistiskt med ett mål på 100 procent", enligt SL.

klar

Artikellänk är kopierad

För Stockholms pendeltågsresenärer kommer det knappast som en överraskning att var tionde tåg är försenat minst tre minuter. Punktligheten förra året nådde 91 procent, en svag förbättring från 2011.

Vad som däremot kan vara en överraskning är att Stockholmståg, som ansvarar för pendeltågstrafiken, har som mål att bara 92 procent av tågen ska vara punktliga. Det är helt enligt plan att ett av tio tåg är mer än tre minuter försenat. 

Är inte 92 procent ett lågt satt mål?

– Vi kan inte sätta mål som är orealistiska att uppnå. Visst kan man ha mål som är 100 procent, men det är intre realistiskt att sätta sådana mål, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL. 

– Pendeltågen har sina speciella problem, eftersom de går på en del av järnvägen och den delen som är mest trafikerad i hela landet. Där är sårbarheten väldigt stor.

SL hänvisar problemen med spåren till Trafikverket. Men Jesper Pettersson säger att kunderna ska kunna ställa SL till svars för förseningarna. 

– Det är vi som är ansiktet utåt. 

Ett SL-kort kostar 790 kronor i månaden. 

Är det en försvarbar prissättning med tanke på förseningarna? 

– Prissättningen gäller inte bara för pendeltågen utan för hela vår trafik. För det utbudet är 790 kronor ett högst rimligt pris.

Han håller med om att det finns ett stort utrymme för förbättringar inom pendeltågstrafiken.

– Det måste bli bättre och det kommer bli bättre på sikt, när den nya tunneln i förbindelse med Citybanan är klar 2017.

Stockholmståg höjer ribban för 2013. Målsättningen för i år är att pendeltågens punktlighet ska uppgå till 93 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro