ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SL:s spärrlösning: Färgglada lappar

Kristoffer Rengfors · 16 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
Camilla Najafi, här med Meriam Zitouni, har klämt sig flera gånger i de nya  spärrarna och hon tycker att de är onödiga. – Och det känns bara löjligt att vi  nu ska lära oss gå igenom dem, säger hon. 

Camilla Najafi, här med Meriam Zitouni, har klämt sig flera gånger i de nya  spärrarna och hon tycker att de är onödiga. – Och det känns bara löjligt att vi  nu ska lära oss gå igenom dem, säger hon.  Foto: Urban Brådhe


Efter den senaste tidens svidande kritik mot de så kallade klämspärrarna som skadat och klämt resenärer lanserar SL en potentiell lösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Gröna och blå klistermärken på marken och markeringar för var du ska stå. Det är en del av planen för hur SL ska utbilda Stockholmsresenärerna i att gå rätt igenom de så kallade ”klämspärrarna” till tunnelbanan.  

– Vi har varit dåliga på att informera om hur man går igenom en spärr. En person per kort, och att föräldrar med barn och de med hundar ska gå nära luckan, säger Thomas Silvander, affärsförvaltare på SL. 

SL har under de senaste veckorna studerat och analyserat resenärers beteende i spärrarna. I ett material som delades ut till pressen visar SL upp de typiska fel som resenärer gör i spärrarna. För att råda bot på detta och lära alla som ska passera spärrarna att göra rätt kommer nu ett nytt system med stora markeringar och skyltar att testas på de tio mest trafikerade stationerna.

Känns det inte som att systemet ska anpassas till resenärerna i stället för tvärtom?

– Vi trodde det var självklart hur spärrarna fungerar men det har visat sig att i rusningstrafik och när flödet blir högt så fungerar det inte riktigt, säger Thomas Silvander.

Resenär: ”Det känns bara löjligt”

Under den dryga halvtimme som SL håller presskonferens utanför spärrlinjen på Stadshagens tunnelbanestation lyckas Metro räkna till att fyra resenärer får problem och inte kommer igenom spärrarna på rätt sätt. Detta trots att de nya markeringarna sitter uppe. En som inte ser de nya klistermärkena på golvet förrän Metro pekar ut dem när hon är på väg igenom är Meriam Zitouni, 18, från Nacka. 

– Folk verkar inte fatta hur det fungerar med de här spärrarna, säger hon. 

18-åriga Camilia Najafi har flera gånger blivit klämd i spärrarna. Hon tycker att de nya glasspärrarna är onödiga och mest skapar problem eftersom de ändå inte hindrar fuskåkarna.

– Och det känns bara löjligt att vi nu ska lära oss gå igenom dem, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro