ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SLU: Här är den nya "hälsopotatisen" – som ska få fart på magen

Valerie Kaspersen · 29 Jan 2018
Uppdaterad 29 Jan 2018
Potatisen var från början tänkt att användas som material till förpackningar.

Potatisen var från början tänkt att användas som material till förpackningar. Foto: Matthew Mead/TT


Forskare inom växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en ny sorts potatis med hjälp av genmodifiering. Potatisen ska sänka glukosnivåerna och få fart på magen.

klar

Artikellänk är kopierad

Skälet till att den nya potatisen tagits fram är på grund av den ökade konsumtionen av knölen i Skandinavien, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Från början var det tänkt att den nya potatisen skulle användas som material till förpackningar, men forskarna upptäckte att potatisen har en resistent stärkelse, vilket ger den samma egenskaper som kostfiber. Den nya potatisen ska även gynna tarmfloran, sänka insulinreaktionerna och minska kostens kaloriinnehåll.

– När man tillagar den här potatisen så händer det saker med stärkelsen som gör att den blir otillgänglig, delvis, för våra matsmältningsenzymer. Det är bra därför att då tar vi upp det långsammare. Och när vi tar upp det långsammare så blir det mindre insulinutslag i kroppen och det är nyttigt på sikt eftersom det kan förebygga framtida diabetessjukdomar, säger Roger Andersson, professor vid institutionen för molekylära vetenskaper på SLU i Uppsala till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro