ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slumprobot beställde knark på nätet – vem ska straffas?

Tomas Lundin · 16 Jan 2015
Uppdaterad 17 Jan 2015
Ecstacytabletterna var förpackade i ett dvd-fodral.

Ecstacytabletterna var förpackade i ett dvd-fodral. Foto: Mediengruppe Bitnik


klar

Artikellänk är kopierad

Vem bär ansvaret om en robot slumpvis köper knark på nätet? Den frågan har blivit aktuell efter en händelse i Schweiz.

Konstkollektivet Mediengruppe Bitnik har programmerat roboten Random Darknet Shopper, som går in på mer eller mindre ljusskygga sajter på nätet och gör slumpvisa beställningar. Till detta har roboten fått en daglig budget på 100 Bitcoin.

– Vi vill se vilka produkter som kommer från ”deep web”, var de kommer från, hur och och om de kommer fram, säger en av bottens föräldrar till Fast Company.

Sakerna som kom per post till konstgalleriet i St. Gallen är en brokig samling. Tio paket blåa Chesterfield-cigaretter, ”Sagan om ringen”-böckerna i e-bokform, ett par Nike-skor, en huvudnyckel från brittiska brandförsvaret som sägs kunna öppna dörrar i Londons tunnelbana … med mera. 

Men det som verkligen ställt saker på sin spets är 20 ecstacytabletter, inpackade i aluminiumfolie och gömda i ett dvd-fodral som skickats från Tyskland. Vem bär ansvaret då? Robotar kan ju inte sättas i fängelse och den som programmerat roboten har ju inte aktivt sagt åt den att köpa knark. 

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg säger, inte helt förvånande, att han inte känner till något liknande fall i Sverige men att robotens ägare knappast skulle fällas för beställningen om datorn stod på svensk mark.

– För att dömas för att ha beställt narkotika måste du ha uppsåt. Om en dator slumpvis beställer och det råkar bli ecstacy kan du inte sägas haft uppsåt. Däremot blir det ett brott så fort du får kännedom om vad det är och inte agerar, säger Stefan Wahlberg till metro.se.

Däremot, hävdar han, är det avgörande hur snävt slumpbegreppet är. Om du har en dator som har valet mellan att beställa narkotika eller nallebjörnar går det inte att räkna som att du saknat uppsåt. 

Om någon som försvar till narkotikaköp säger att en dator slumpvis beställt preparaten kan åklagaren begära en genomgång av datorn för att reda ut om det är sant.

Vad hände då med Random Darknet Shoppers olagliga varor? Dagen efter utställningen stängde beslutade åklagaren att konfiskera hela samlingen för att kunna beslagta och destruera olagliga preparat. 

Mediengruppe Bitnik är inte så bekymrade över det. Tvärtom ser de fram emot att de frågor som ställts om vem som bär ansvaret när en robot bryter mot lagen nu kommer att utredas rättsligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro