ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slussen kan bli Stockholms båtcentral

Peter Lindholm · 5 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Nya Slussen kan bli nya “Båt-Centralen”, en pendelbåtsterminal för vattenburen kollektivtrafik. Den har ännu inte skissats in i förslagen över Slussens nya utformning.

Nya Slussen kan bli nya “Båt-Centralen”, en pendelbåtsterminal för vattenburen kollektivtrafik. Den har ännu inte skissats in i förslagen över Slussens nya utformning. Foto: Foster+Partners och Berg Arkitektkontor


klar

Artikellänk är kopierad

Sydney är förebild.
Sydney är förebild.

Stockholm kan få en ny centralstation – för båtar. Den ska ligga vid Slussen och ska bli en knytpunkt för stadens vattenburna kollektivtrafik.

Förslaget ligger ut på remiss från kommunstyrelsen och om en vecka väntas Trafik- och renhållningsnämnden säga ja till förslaget.

Den borgerliga alliansen har tidigare ställt sig bakom idén, som härrör från en motion från Centerpartiet om en pendelbåtsterminal på bägge sidor om nya Slussen, både i Mälaren och i Saltsjön.

Som förebild anges Circular quay i australiska Sydney.Tanken är att båtarna ska kunna användas för pendlare från bland annat Nacka, Värmdö och Ekerö.

Men det är landstinget som står för kollektivtrafiken och det är Waxholmsbolaget som sköter driften till sjöss. Någon ny vattenburen kollektivtrafik har man inte ens börjat skissa på ännu. – Jag har inte ens sett förslaget, men det låter intressant, säger Ewa Stenberg, vd på Waxholmsbolaget.

Värmdös politiker planerar dock redan för sjöbussar för 250 passagerare från Gustavsberg via Håludden och Nacka. SL-kortet ska gälla som biljett.

Först nästa år kan nya Slussen komma att få sin slutgiltiga utformning.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro