ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slut för gratis sjukvård på nätet – snart införs patientavgift

Björn Berglund · 16 Mar 2018
Uppdaterad 16 Mar 2018

Foto: Alamy/IBL


Sedan årsskiftet har många kunnat söka gratis vård på nätet, men nu är det snart slut med det. Sveriges kommuner och landsting har klubbat igenom en rekommenderad avgift på minst 100 kronor för digitala vårdbesök, skriver Dagens Medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid årsskiftet tog bolaget Doktor.se över Vingåkers vårdcentral. Eftersom primärvården i Södermanland är gratis kan personer i hela landet därför få digitala vårdbesök av företaget via det fria vårdvalet.

Men nu har SKL:s styrelse klubbat igenom en rekommenderad patientavgift på minst 100 kronor för de digitala vårdbesöken, rapporterar Dagens Medicin.

Nu återstår det att beslut fattas även i landstingen innan avgifterna kan börja gälla.

– Det kan ta lite olika tid beroende på hur det ser ut i varje landsting men det vanligaste är ju att alla följer rekommendationerna, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i SKL:s styrelse till TT.

Om landstingen börjar följa rekommendationen betyder det samtidigt att vård på nätet kan bli billigare i andra delar av landet, där primärvården är dyrare. I exempelvis Jämtlands och Jönköpings län ligger avgifterna på 300 respektive 250 kronor.

– Det är toppenbra om man kan harmonisera patientavgifterna över landet. Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för digitala vårdbolaget Kry, till Dagens Medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro