ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slut med byte mellan sommar- och vintertid

Björn Sjö · 14 Sep 2018
Uppdaterad 14 Sep 2018
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att EU-medborgarna ska slippa ställa om klockorna.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att EU-medborgarna ska slippa ställa om klockorna. Foto: IBL


Trött på att vrida klockan fram och tillbaka en timme två gånger om året? Då kommer ett urkul förslag från EU-kommissionen. Nu ska varje land själv få välja om man ska ha sommartid eller vintertid året om.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tog upp frågan i sitt tal om tillståndet i unionen tidigare i veckan.

– Vi säger alla – främst i högtidstalen – att vi ska vara större i de stora frågorna och mindre i de små. Men väljarna applåderar inte när de två gånger om året på grund av en EU-lag måste ställa om klockorna. Kommissionen föreslår i dag att det ska bli ändring om det. Tidsomställningarna bör avskaffas, deklarerade Jean-Claude Juncker.

Stort underlag

Lagförslaget har tillkommit förvånansvärt snabbt. Men kommissionen har också ett ovanligt stort underlag, tack vare samrådet via internet i somras.

”Det kom 4,6 miljoner svar, vilket är det högsta antal som någonsin mottagits i ett offentligt samråd som kommissionen anordnat. 84 procent av dem som svarade var positiva till ett avskaffande av tidsomställningarna”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

I kommissionens förslag ingår beslutet att av skaffa den gemensamma regleringen samt en tydlig och kortfattad tidsplan för när ändringen ska börja gälla.

Förslaget skickas nu till  Europaparlamentet och Ministerrådet, som måste anta det före mars nästa år.

Senast månaden därpå vill kommissionen att varje medlemsland meddelar om det tänker välja sommar- eller vintertid.

Sista omställningen nästa år

Den sista gången vi behöver ställa om klockan kan alltså bli nästa vår, om Sverige väljer sommartid. Eller höst, om Sverige väljer evig vintertid.

Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Belgien med flera länder, som i dag har samma tid, skulle kunna hamna i olika tidszoner.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hoppas att det kan undvikas.

– Utgångspunkten måste vara att medlemsstaterna diskuterar gemensamt hur införandet i så fall kan ske. Jag tror att ingen vill se ett Europa med väldigt stora tidsvariationer, säger Thomas Eneroth till TT.

Medlemsländernas ministrar ska behandla frågan i december. Thomas Eneroth hoppas på en bred uppslutning i riksdagen bakom en svensk position.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro