ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slut på badvädret

Jenny Sköld · 1 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Regn och åska över hela landet i helgen

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det bråttom för dem som vill ut och bada och sola. Redan i eftermiddag är högtrycket över i stora delar av landet och ersätts med åska, regn och lägre temperaturer.

– Det är en varm- och kallfront som kommer in samtidigt, vilket ger upphov till åskan, säger Johan Lundgren på SMHI.

Redan i eftermiddag drar ett åsk- och regnväder in över landet och temperaturerna sjunker rejält.– Det är främst södra Norrland och de södra delarna av Svealand drabbas under dagen. Värst blir åskvädret i Dalarna, Gävleborg, Härjedalen och Västmanland, säger Johan Lundgren.Under morgondagen kommer ett mer sammanhängande regnområde med åska in från Danmark som passerar Skåne under förmiddagen. Samma regnområde lägger sig sedan  på tvärs över Svealand och norra Götaland under dagen. Under söndag blir det en hel del åska även över södra Norrland. Samtidigt drar ett nytt regn- och åskområde in över västkusten.Temperaturerna tros sjunka ner mot 20 grader med något svalare längst i norr. Det som vill sola i eftermiddag bör befinna sig i norra Norrland eller i Götaland, där solschanserna är som störst. De som befinner sig i åskområden i helgen gör bäst i att hålla sig inomhus.– Det bästa är att vara i ett hus eller en bil. Är man ute till havs gör man bäst i att ta sig in mot land igen, säger Johan Lundgren.• Hur vet man om åskan är riskabelt nära?– Om man hinner räkna till 3 sekunder mellan blixt och muller ska man se upp. Man kan också titta på molnen -  när de blir tjocka är åskan nära.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro