ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slut på chockpriser när du surfar på resan

Aron Andersson · 4 Jul 2011
Uppdaterad 5 Jul 2011

Foto: Mattias Isaksson


50 kronor för att kolla nyheterna i mobilen utomlands. Slut på chockräkningar efter semestern. Nu ska det bli billigare att surfa när du reser inom EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den 1 juli nästa år ska det bli billigare att mobilsurfa utomlands. 8,20 kronor per megabyte är den nya maxtaxan, enligt uppgifter till Financial Times. – Som väntat fortsätter EU-kommissionen att pressa ner roamingavgifterna, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen, PTS, som bekräftar att EU-kommissionen ska släppa nya riktlinjer på onsdag. I dag finns bara pristak för sms och samtal, men inte för datatrafik. Hos Telenor, som är dyrast, kostar det 32,50 kronor/MB. Att surfa in på en vanlig nyhetssajt kostar då närmare 50 kronor. Telenor erbjuder också paket, som ger betydligt lägre kostnader, men de gäller bara för vissa datamängder. Men redan om ett år tvingas de alltså sänka priset till 8,20 kronor per MB. Två år senare, 2014, kommer det inte få kosta mer än 4,60 kronor. – Det är klart att operatörer som har många besökande i sitt nät kommer att hamna under press. Men alla kommer på lång sikt att tjäna på detta, säger Håkan Dahlström, chef för mobilitetstjänster hos Teliasonera. De har surfpaket för Norden och Baltikum med lägre priser än EU-kommissionens förslag, men har inte någon liknande lösning för resten av EU, där kostar det 29 kronor per megabyte. – Det har tagit för lång tid, men vi räknar med att komma med en lösning senare i år. I dag är priset på en nivå så att vanligt folk inte kan använda det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro