ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta behandla era katter som hundar”

Tomas Lundin · 17 Sep 2014
Uppdaterad 17 Sep 2014

Sluta behandla era katter som hundar! Uppmaningen kommer från en expert på djurs beteende. Till skillnad från hundar är katter halvvägs mellan ett vilt och ett tamt djur, och de trivs inte i 2000-talets livsstil.”

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt John Bradshaw vid Bristols universitet behandlar folk sina katter som mindre krävande hundar, men katten varken vill ha eller kan väntas erbjuda samma sociala samvaro som en hund, säger han till The Telegraph.  Hundar har sedan urminnes tider avlats på hur de socialiserar med människor medan katter främst setts som råttfångare.

– Det är bara de senaste årtiondena som vi har velat att de ska vara något annat, säger Dr. Bradshaw. 

Katter är inte heller särskilt bra på att umgås med andra katter, menar han, något som många inte förstår när de vill ha flera katter som sällskap. ”Kattkompisar” som ständigt måste vara på sin vakt blir stressade i onödan. 

I en BBC-dokumentär har Bradshaw och hans kollegor installerat mörkerkameror för att fånga vad som händer när ägarna sover. Det visade sig till mångas förvåning att det förekom en mängd bråk mellan katterna.

De flesta katter kommer inte vilja kela när du vill kela, enligt John Bradshaw. Studier har visat att om du väntar på att katten ska komma till dig i stället för att gå fram till den kommer den att stanna längre hos dig. 

Men att katten inte visar upp samma förutsättningslösa kärlek som en hund behöver inte betyda att den inte tycker om dig.

– Sanningen är att de flesta katter älskar sin ägare, men de har sina egna liv.

Taylor Swift har glömt Chihuahuan hemma och tagit med sin katt ut på stan. Enligt John Bradshaw mår katter inte bra v att behandlas som hundar.
Taylor Swift har glömt Chihuahuan hemma och tagit med sin katt ut på stan. Enligt John Bradshaw mår katter inte bra v att behandlas som hundar.Foto: All Over Press
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro