ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta behandla SD som om de vore något hunden släpat in

metro · 26 Sep 2016
Uppdaterad 27 Sep 2016
När 800 000 människor väljer att stödja ett parti som är relativt extremt är det för att de tröttnat på de etablerade partierna, skriver Simon Sjögren.

När 800 000 människor väljer att stödja ett parti som är relativt extremt är det för att de tröttnat på de etablerade partierna, skriver Simon Sjögren. Foto: Montage: TT/Björn Jonsson


Det bör inte vara svårt att förstå att tilliten till de etablerade partierna knappast ökar om man behandlar Sverigedemokraterna, och därmed deras väljare, som en mörk fläck i det politiska Sverige, skriver Simon Sjögren.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en enastående resa som Sverigedemokraterna gjort. Deras transformation från ett litet parti i den rasistiska fåran till riksdagens tredje största är ett partistrategiskt väl genomfört arbete. Själv var jag ungdomspolitiker inom Socialdemokraterna 2010 då SD kom in i riksdagen. Diskussionerna som jag då var med i utgick, precis som nu, hur man bäst skulle distansera sig från SD.

Förhoppningen om att SD skulle minska i väljarstöd och likt Ny Demokrati försvinna ned i någon fotnot i historien har dock grusats. Den innerliga avsky som stora delar av etablerade partier känner för SD lever kvar. Men metoden som används mot SD, att behandla dem som ”speciella” fungerar lika dåligt nu som då.

►LÄS MER: Debatt: Att gegga ihop mer än halva Svea rike är respektlöst och korkat

SD är ett annorlunda parti jämfört med övriga. Något rätt måste de ha gjort för man får inte 800 000 röster genom att vara dum. Man kan kalla det rasism och populism men uppenbarligen var 800 000 människor i Sverige tillräckligt förbannade och uppgivna över de nuvarande partierna för att 2014 lägga sin röst på ett parti som med svenska mått är extremt.

Det går inte längre att stämpla Sverigedemokraterna som annorlunda i den bemärkningen att man varken tar i dem med tång eller pratar med dem i det offentliga. Utfrysningsmetoden har provats i snart två mandatperioder och den fungerar inte. Än mindre är den rimlig. För vilken signal sänder det till de 800 000 som av någon anledning lade sin röst på Sverigedemokraterna?

Jag är inte sverigedemokrat. Jag stödjer deras politik lika lite som Stefan Löfven eller Annie Lööf. Men det går inte att behandla Sverigedemokraterna som om de vore något som hunden släpat in. Den metoden är uppenbarligen misslyckad!

►LÄS MER: Debatt: SVT, ni är historielösa och cyniska

När 800 000 människor väljer att stödja ett parti som är relativt extremt är det för att de tröttnat på de etablerade partierna. Deras tillit till den etablerade strukturen har börjat svikta och inom ramarna för det demokratiska systemet söker de sig nya partipolitiska alternativ. Det bör inte vara svårt att förstå att tilliten knappast ökar om man behandlar Sverigedemokraterna, och därmed deras väljare, som en mörk fläck i det politiska Sverige. Och vad händer om tilliten bland väljare sviktar allt mer?

Svenska politiker har nu fört sin politik närmare den som SD förespråkar. Men detta har inte lett till att Sverigedemokraterna försvunnit. För deras existens är djupare är den för tillfället rådande flyktings- och migrationspolitiken. Den grundar sig i att människor inte längre litar på etablerade partier och deras filosofi i samma utsträckning som för några år sedan.

Jag vill inte ta efter Sverigedemokraternas ideologi och jag uppmanar inte heller Stefan Löfven eller andra att göra det. Men vad alla politiker kan och borde göra är att i alla fall lyssna och försöka förstå de väljare som uppenbarligen är ganska missnöjda. Genom det kanske tilliten kan börja byggas upp igen.

Simon Sjögren, studerar Politices kandidat, politiker i Borgerlig Framtid

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro