ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta gasa förbi oss ryttare – vi vill också komma hem till våra familjer

Metro · 10 Jan 2016
Uppdaterad 10 Jan 2016

Foto: TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I mellandagarna var jag ute på en ridtur. I stilla skritt var vi snart hemma, hästen och jag. Bakifrån kommer en bilist som inte visade någon hänsyn till oss genom att sakta ner. När jag sträcker ut min hand och ber honom dämpa farten får jag motsatt effekt. Gubben gasade, hästen flög iväg och minnena från 2008 for genom huvudet. Då blev jag och ponnyn påkörda och lämnade på vägen. Var det dags igen?

Vi ryttare är någons mamma, bror pappa eller syster. Vi har ett annat liv när vi kliver av sista hästen för dagen. Vi vill också hem, vi är också på väg någonstans. Lika mycket som du bakom ratten är på väg hem, till jobbet eller en vän. Men först skall du och jag mötas på vägen. Vi kanske har olika åsikter om mycket men ingen vill väl ha ett liv eller skador för livet på sitt samvete? I trafiken fungerar inte tankesätt som ” sköt dig själv och skit i andra”, ”störst går först” eller ”hästjävlar har inte på vägen att göra”. För vi har visst på vägen att göra. Ett ekipage räknas till fordon vare sig ni tycker det är okej eller inte. I trafiken kan de va en bra idé att släppa sitt eget tyckande och även lätta på gasen. För när vi möts på vägen är jag och min häst de mest utsatta utav oss, så snälla låt inte ditt eget tyckande komma i vägen för om vi ska få komma hem hela eller inte. Ett litet samarbete under en kort stund är allt som behövs, och att samarbeta får vi ju lära oss redan som små, eller hur? Det krävs inte så speciellt mycket. Om du lättar på gasen, bländar av om helljuset är på och håller behörigt avstånd så kan vi ryttare enklare se till att hästen håller sin position ute vid vägrenen och vi kan mötas där ute på landsvägen på ett trevligt sätt. Kanske till och med utbyta en vinkning som tack för ett gott samarbete.

Vår uppgift som ryttare är att utbilda hästarna till trafiksäkra individer, men en jättestor fördel är då om våra medtrafikanter inte går in för att skrämma upp dessa stora djur bara för att ”det egna tyckandet” tar överhand. Vår uppgift som ryttare är att klä på oss reflexer, gärna ta in på en avfartsväg om möjlighet finns vid ett möte med bil, och för allas trevnad sparka ner gödslet i diket. Eran uppgift som bilist är ganska enkel. Kör inte på oss, knö inte ner oss i diket och skräm inte upp hästarna med flit.

Visst finns det kanske en hel skog vi kan rida i, en utebana eller ett ridhus. Men det finns också vackra härliga grusvägar och asfalterade landsvägar vilka vi är hjärtligt välkomna att använda precis som du. Jag skulle också kunna förklara den vetenskapliga faktorn vad gällande hållbarheten för senor och ligament hos hästen som stärks betydelsefullt vid ridning på olika underlag. Men de skulle vara överkurs. Vi håller oss till det faktum att den personliga åsikten inte tas i akt vid en eventuell olycka. Din ursäkt att du inte brydde dig om att sakta ner och samarbeta för att” hästar inte har på vägen att göra” betyder Ingenting i samma stund som din motorhuv eller sida på bil träffar ekipaget ute på vägrenen.

LÄS MER: Kära cyklister, vet ni vad ett rödljus betyder?

Men din personliga åsikt kan komma att betyda att ryttaren inte kommer hem till middagen, och kanske inte heller du om det vill sig illa. Så snälla tänk en gång till nästa gång du möter ett ekipage på vägen. Du är ju egentligen en smart person eller hur?

Therese Reimer Steffensen

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro