ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta hacka på oss föräldrar som låter våra barn använda sin paddor

METRO · 16 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016

Foto: All over press/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Flera gånger har jag blivit arg på texter om hur hemskt det är med fri användning av paddor. Hur flertalet höjer upp sig själva, för att de minsann inte låter sina ungar sitta mer än 30 minuter per dag eller om föräldrar som nyttjar dessa ting som "barnvakter". Jag blir mest ledsen över hur många förutfattade meningar det finns i samhället och att vi inte kommit längre år 2016. Måste man se ner på andra föräldrars val och hur andra väljer att göra? Jag satt och läste på Micke Gunnarssons sida (inspiratör/föreläsare) tidigare i veckan och det första jag såg var en bild med följande text; "Från den dagen jag bestämde mig för att inse att alla människor jag möter gör så gott de kan, så försvann en helsikes massa problem". Passande.

LÄS MER
Så påverkas barnen av föräldrars sommarsurfande

Är det så illa som många påstår? Nej, det handlar inte alltid om lathet. Nej, det handlar inte alltid om uttråkade barn. Nej, det handlar inte alltid om barn utan regler. Nej, det handlar inte alltid om ett substitut för barnvakt. Ibland handlar det om ren kommunikation, pedagogik och avslappning. Ja ni läste rätt! Barn med exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättning behöver även de ta en paus. Social interaktion slukar ofta deras energi under dygnets alla vakna timmar. Dessa barn lever mitt i ett ständigt pågående spel, där det krävs imitation och sociala färdigheter. Har ni hört talas om så kallade "timstockar"? Det är ett ganska vanligt hjälpmedel till personer som har svårt med tidsuppfattning, samt framförallt avbryta saker.

I stället för att bära runt på en stor klump kan man numera ha det i en app. Det finns många exempel och jag tror även ni själva kan räkna upp fler. Hur många av er hade alltid en stor kalender i handväskan eller påminnelselappar från tandläkaren i fickan? Visst har ni nu börjat använda era smartphones mer. Erkänn att ni slutat med väckarklocka och ställer alarmet på mobilen. Gjorde det er mindre smarta? Varför skulle nu våra barn bli dumma av teknik och sluta med andra lekar? Våra barn vill fortfarande gå ut och leka i trädgården, bygga med Lego eller rita. Jag lovar.

LÄS MER
Barn som pillar med mobilen leker också

Jag minns när jag var 9-10 år och verkade totalt uppslukad av böcker. Sommarlovet innebar en ny bok nästan dagligen. Kommentarer som ”det där kan inte vara bra” kom. Jag minns även en enormt jobbig högstadieperiod då allt styrdes utifrån läroplanen och flexibilitet inte alls existerade. Schemat var inrutat efter läroplanens mallar. Jag minns allt från dessa år med en klump i magen. Alla misslyckanden, krav som växte och frånvaro som följde. Jag undrar om jag, den struliga tjejen (diagnoserna ADHD och Asperger i vuxen ålder) hade känt mig annorlunda med ett hjälpmedel liknande paddan på den tiden? Det får jag aldrig veta.

Men detta handlar väl om större barn kanske ni tänker? Jo, men små barn som behöver lite extra struktur och en paus ifrån det sociala samspelet blir äldre. Vår femåring börjar nu till hösten i förskoleklass mot alla odds. Äntligen har han en tidsuppfattning och ett alternativ till att rymma ifrån jobbiga situationer om det låser sig totalt.

LÄS MER
Sluta glo i mobilen – umgås med varandra IRL i stället

Sitter ni fortfarande och tuggar fradga över hur lata sådana som vi är? Låt mig då få vara en slapp förälder i era ögon, så vi kan få mat på bordet utan affektutbrott. Ja för det är vad som händer annars. Vill någon ta tiden och förfäras över tiden våra barn sitter med dessa föremål så säger jag bara varsågod. Nu ska jag ta fram ”barnvakterna” och även titta efter någon ny passande app. Två timmar med en bra app är bättre än 20 min med en dålig. Det gäller alla barn, oavsett eventuell diagnos.

Jenny ”Pixiepatrullen” Alving

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro